‘Ballar zumba em permet comunicar el que sóc’

Figura internacional. Als seus 35 anys, el montcadenc Jon Martín s’ha convertit en uns dels instructors catalans de zumba amb més repercussió a nivell europeu i mundial. Membre d’una familía que fa 18 anys va fundar l’escola de ball JYM’S al barri de Can Sant Joan, Martín va començar al món de l’aeròbic fins que, al 2013, va descobrir per casualitat una modalitat esportiva que ha canviat la seva vida personal i laboral. Exregidor com a independent al govern socialista de María Elena Pérez, fa dos anys va agafar una excedència del seu lloc de treball a l’Ajuntament per dedicar-se professionalment a donar classes de zumba. Actualment, dissenya les seves pròpies coreografies, té milers de seguidors a les xarxes socials i pot viure de la seva gran passió: de dilluns a divendres, fa de monitor a l’escola familiar i durant el cap de setmana viatja per dirigir classes magistrals multitudinàries. Pensant en el futur, está treballant en un nou projecte d’abast internacional que tindrà la seva seu a Montcada.

Al 2013, l’embaràs de la seva germana va canviar la seva vida.
Sempre m’havia dedicat al món de l’aeròbic, però la vaig haver de substituir com a instructor de zumba a la nostra escola. Em va agradar i dos anys més tard, em van convidar a participar a una convenció que es va fer a Orlando (EE.UU). A partir d’aquí, vaig començar a tenir molts contactes i ara faig classes magistrals per tot el món.
 
A quins països l’ha portat el zumba?
Als Estats Units, Qatar, Dubai, Bèlgica, Alemanya, França, Suècia, Noruega, Alemanya, Dinamarca… Tinc força repercussió a nivell internacional i molta gent creu que sóc de fora. De fet, l’anglès està molt present a la meva vida perquè la meva parella, que també és instructor de zumba, és belga.   
 
Enguany va participar en un creuer de zumba entre Barcelona i Roma.
Sí, va ser espectacular i un moment molt bonic perquè molta gent que habitualment no ve a Can Sant Joan, em va poder veure en acció. Va anar tan bé que es tornarà a fer al mes de juny del proper any. 
 
Treballa de dilluns a divendres donant classes al gimnàs JYM’S i viatja per tot el món. Quan descansa?
Ara estic més tranquil perquè la temporada forta comença a la primavera. Aquest és un treball de 24 hores que no acaba quan finalitza una classe. Tinc 7.000 seguidors a Instagram i haig de transmetre alegria durant tot el dia. Donant classes de zumba, he trobat la forma de comunicar el que realment sóc. He passat per molts llocs i feines, però ara em sento una persona plena.
 
A més, dissenya les seves pròpies coreografies.
Això em permet tenir el meu segell i em fa més atractiu perquè em contractin. Fer una coreografia que sigui fàcil de seguir és complicat, ha de tenir musicalitat i ser visual perquè qui rep la classe oblidi que està seguint algú. El zumba és un llenguatge universal que permet que gent que mai aniria a un gimnàs faci esport. 
 
Molta gent ja el coneixia per la seva tasca com a regidor en l’anterior mandat. 
Vaig començar a treballar a l’Ajuntament al 2005 per muntar l’Oficina Local d’Habitatge. Cinc anys després, vaig entrar a les llistes com a independent, ja que no sóc militant del PSC. Va ser una etapa dura a nivell personal i polític, però no em penedeixo de res. Vaig conèixer molta gent que ara forma part de la meva vida i és molt enriquidor poder dir que has estat regidor al teu poble.   
 
Ara es troba en excedència. Es veu de nou assegut en una oficina?
Al zumba no hi ha una edat per a la retirada, però tot depèn del teu cos. Òbviament, ja no tinc l’energia d’un noi de 20 anys, però si et cuides amb una bona alimentació, pots mantenir-te en actiu durant molt de temps. En tot cas, estarè encantat si haig de tornar a treballar a l’Ajuntament perquè hi vaig ser molt feliç. 
 
Què va sentir quan va rebre un guardó als últims Premis Esportius?
Encara m’emociono quan penso en aquell moment, va ser com rebre un Oscar. Després de portar tan de temps dedicat al món de l’esport, obtenir aquest reconeixement reafirma que vaig donar el pas correcte en el moment indicat. 
 
Quins projectes de futur té?
El 2018 serà un any molt especial per al JYM’S perquè tenim una idea que encara no podem fer pública. L’escola ja té 18 anys, és major d’edat, i ha d’agafar una nova volada. He anat agafant idees en els meus viatges i muntarem una cosa mai vista a Montcada, amb instructors de tot el món. 
Com s’explica que a Montcada hi hagi tantes escoles de dansa?
Hi ha molta gent que no s’ho creu quan els hi dic que al meu poble hi ha set escoles de ball. Jo en faig bandera perquè és molt enriquidor. Només cal veure la dimensió que té el Carnaval, una cita que per a mi és imprescindible. De fet, cada any bloquejo la meva agenda per poder-hi participar.
Seccions:

Deixa un comentari