Casa Ventura, tota una família darrere el taulell
Joan Hernández i Ventura Pérez van fundar el negoci d’electrodomèstics l’any 1963 al carrer Masia
Ventura Pérez Palet, de 85 anys, és la fundadora i la que dona nom al negoci familiar Casa Ventura, especialitzada en electrodomèstics. Ella i el seu marit, Joan Hernández, qui era lampista i va morir el 2010, van començar fa 61 anys amb un petit establiment al carrer Masia 23 de Can Sant Joan que, aleshores, també tenia un negoci de cafeteria. Una nissaga que s’ha estès amb els seus cinc fills, tres dels quals ara mateix continuen en actiu.
“Vam començar amb poca cosa i de seguida vam anar ampliant la botiga d’electrodomèstics i adaptant-nos a les necessitats de la gent”, recorda Ventura. “Omplíem cases de famílies nouvingudes amb la TV, la rentadora i alguna cuina”, afegeix el seu fill gran Joan.
A la dècada dels setanta, van obrir botigues a la Ribera, a Montcada Nova, i el 1982 van estrenar la botiga central del carrer Major
“En ple boom migratori no teníem molta competència i ens la vam generar nosaltres mateixos obrint botigues als barris”, relata Joan. A la dècada dels setanta i vuitanta, la família va tenir establiments al carrer Conca de la Ribera, al carrer Lleida de Montcada Nova, i després, la central al carrer Major, l’any 1982. “Teníem la satisfacció que la gent podia confiar en nosaltres i això ens ha donat valor”, assegura la fundadora.
Botiga de referència
Amb la botiga central, van anar tancant progressivament la resta. “El carrer Major tenia molta vida, amb gent que venia de Santa Coloma i Badalona que travessava per Montcada per venir a treballar, o anava de pas cap a Sabadell i Terrassa”, explica la mare. “Sempre érem els últims a tancar i ens quedàvem fins molt tard”, reviu.
El matrimoni Hernández Pérez va traspassar la passió pel comerç als cinc fills Ventu, Joan, Neus, Quique i Jordi. Neus i Joan recorden com els seus pares treballaven de sol a sol: “La meva vida sempre ha estat darrere del taulell”, recorda el fill gran, que als 14 anys ja treballava al negoci familiar. “Hem cuidat la proximitat amb el client i hem rebut sempre la seva confiança”, reconeix Neus.
Joan ens explica, com a anècdota curiosa, que la novel·la La Rosa de Alejandría (1984) de Manuel Vázquez Montalbán inclou alguns passatges que s’inspiren en la botiga del carrer Major. L’històric personatge del detectiu Carvalho es veu immers en una investigació que el porta al carrer Major. En un capítol es descriuen els productes que tenia l’establiment com a videoclub, làmpades i mobles. “Moltabán mai no es va presentar a la meva mare, però dona molts detalls de com era l’establiment als anys 80”.
Comerç de proximitat
Casa Ventura ha apostat sempre per la venda a botiga. “La compra a través d’Internet ens afecta, però la gent valora també l’atenció que donem amb l’assessorament i el servei postvenda”, assumeix la família.
L’establiment forma part de Candelsa, la cadena d’electrodomèstics més antiga d’Espanya i, a part de ser una de les fundadores, és l’única que està en actiu, “això m’emociona”, reconeix Joan.
“Hi haurà una tercera generació? De moment no se sap, ara els negocis són més inestables”, conclou Neus.