‘Construir amb les mans ens ajuda a conèixer-nos’

Josep Miracle treballa des de fa més d’una dècada en el món de la comunicació empresarial, sobretot en l’àmbit de la formació. Aquest veí de Montcada s’ha especialitzat en l’acompanyament i entrenament de grups de persones amb l’objectiu que puguin complir les seves metes i desenvolupar habilitats específiques. A més, des de fa un parell d’anys, és facilitador de la metodologia anomenada Lego Serious Play, basada en la construcció de models tridimensionals amb peces d’aquesta marca per identificar, analitzar i solucionar problemes en la vessant empresarial. A proposta de la Regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament, Miracle també ha impartit diverses sessions formatives amb aquest mètode a dones en situació d’atur de llarga durada i joves en recerca de feina.

Josep Miracle treballa des de fa més d'una dècada al món de la comunicació empresarial
Sílvia Alquézar
En què consisteix la metodologia Lego Serious Play?
Es tracta de construir models tridimensionals amb les peces de Lego. La comunitat d’experts assegura que, quan construeixes amb les mans, realitzes més i millors connexions neuronals i, per tant, pots fer reflexions més profundes, obtenint respostes més acurades. Amb aquest mètode construïm metàfores sobre aspectes de nosaltres que, en una conversa normal, no apareixerien perquè tenim molts filtres que ens ho impedeixen. 
Com és una sessió amb aquest mètode?
Es proposa un repte com, per exemple, fer una construcció amb els punts forts d’una persona o d’un col·lectiu i, després, es convida tothom a explicar el que ha creat. Totes les peces són importants i tenen un significat. Es poden treballar conceptes molt diversos com les estratègies d’empresa, el lideratge, l’autoestima o la cohesió d’equip, entre d’altres. Amb aquesta metodologia participa el 100% de l’assistència.
Hi ha alguna persona que l’hagi sorprès amb la seva construcció?
Ens hem trobat persones amb històries molt diverses, però recordo de manera especial un noi molt introvertit, que formava part del grup del programa Joves per l’Ocupació que organitza l’Ajuntament. Gràcies a la construcció que va fer, va acabar parlant de la seva timidesa i de per què li costava relacionar-se amb la gent. A cada sessió es produeixen situacions que et sorprenen. Hi ha persones que comencen amb una actitud negativa, molt escèptiques amb la proposta, i acaben entrant en el joc. Crec que tots els tallers tenen un punt de màgia, perquè qui participa arriba a fer reflexions que no esperava. El que desencadena aquesta màgia és el fet de connectar-se amb l’interior de cada persona a través d’una construcció feta amb les pròpies mans.
Al seus tallers només fan dinàmiques basades en els punts forts de les persones?
No, també en fem amb els punts febles. A la gent li costa més parlar dels seus aspectes positius que dels negatius perquè no hi està acostumada a comentar les seves habilitats. El paper de qui imparteix la formació és que les persones puguin treure el que senten en el seu interior. Intento guiar les persones en la recerca del que els agrada. Aquest és el meu objectiu.
Per què va escollir aquesta professió?
Fa uns anys jo també estava perdut i no sabia què volia. Sempre havia dit que volia estudiar Ciències Polítiques però, quan vaig començar la carrera, vaig comprovar que no era el que esperava. Amb 19 anys em deien que havia perdut un any de la meva vida! Res més lluny de la realitat. De tot el que et passa es treu un aprenentatge. Hauríem de dedicar cinc minuts al dia per parar, reflexionar i pensar en allò que ens mou. La passió hauria de ser el motor de la nostra vida.
Quina és la seva passió?
En tinc més d’una! Des de fa tres anys, la meva gran passió és la meva filla. Però també gaudeixo amb la meva feina i fent altres activitats com practicar esport. Em llevo cada dia a les cinc del matí per anar al gimnàs. M’agrada la sensació de començar la jornada amb una part de la feina feta. 
Si li demanés que posés els seus punts forts en una construcció lego, què hi posaria?
Sobretot que sóc molt intuitiu. També  m’agrada ser alegre i positiu i tenir motivacions. Hem de ser conscients de les nostres habilitats i tenir la capacitat de desprendre’ns de les creences que ens limiten. Les persones som les que hem de fer que les coses passin.
Què vol dir?
Que hem de deixar sortir el que tenim a dins, creure en la nostra intuició. És el que vaig fer quan vaig descobrir que la carrera de Ciències Polítiques no era el que m’havia imaginat des que era petit. Ara que ja tinc les coses més clares, penso que puc ser útil a persones que es troben en la mateixa situació que jo vaig viure.
Seccions:

Deixa un comentari