‘El solar de Valentine és una frontera que ens aïlla’

Amb només 21 anys, Muhammad Ashraf s’ha convertit en un referent per a la convivència al barri de La Ribera, al qual va arribar ara fa 10 anys provinent d’un petit poble del Pakistà. El seu pare va emigrar a Catalunya el 2001 en la recerca d’una vida millor per a la seva família. Ashraf va estudiar a l’escola El Turó i l’INS La Ribera i, enguany, ha començat el primer curs del cicle superior d’integració social. En l’actualitat, col·labora amb diverses entitats com Creu Roja, SOS Racisme i Tanquem els CIES per ajudar alguns dels col·lectius més vulnerables. A la Ribera forma part de les diferents iniciatives per millorar la convivència i la qualitat de vida d’un barri que al llarg de la seva història ha acollit diverses onades migratòries. Fa dos anys va crear Pau Pakistaní, una entitat que treballa per donar a conèixer la cultura catalana i pakistaní.

Muhammad Ashraf és el president de Pau Pakistaní
Sílvia Alquézar

Quin és l’objectiu de l’associació Pau Pakistaní?
Volem promoure la convivència entre els diferents col·lectius. Treballem per difrondre les cultures catalana i pakistaní entre les persones que no les coneixen, és a dir, promovem l’intercanvi de coneixements i maneres de pensar i fer. La filosofia d’aquesta iniciativa ja es va començar a posar en pràctica al barri a través de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC), on vaig estar col·laborant un temps.

Quina experiència vas aprendre de la teva col·laboració amb la XIC?
És important que ens coneguem els uns altres per viure en pau. Hem d’aprendre a mirar els altres en positiu i intentar no percebre els que no són com nosaltres com un perill, com un fet negatiu.

T’has sentit discriminat alguna vegada pel fet d’haver nascut en un altre país?
No he tingut aquesta sensació. Quan anava a l’escola, sempre m’he sentit ben tractat i al barri, en general, també. Racistes hi ha a tot arreu, perquè el problema és veure els altres com una amenaça. Tots som persones, ciutadans del món.

D’on et sents?
Em sento d’aquí, és casa meva, tot i que els immigrants no tenim país, perquè quan vaig a Pakistà ja no em veuen d’allà i aquí em consideren estranger.

Creus que el fenòmen jihadista pot influir en la convivència?
Evidentment que no ajuda, perquè es tendeix a incloure en el mateix sac totes les persones de parla àrab. L’Islam no té res a veure amb el que fa i pensa aquesta gent. La nostra religió defensa la pau i la no violència.

Creus que les campanyes municipals per millorar la convivència comencen a donar els seus fruits?
El missatge va calant de mica en mica, però cal continuar fent més iniciatives per trencar els estereotips sobre els immigrants i la imatge negativa de La Ribera i apropar el barri a la resta de la ciutat.

Què proposes per millorar-lo?
Crec que estaria bé que a la Ribera hi hagués algun servei o equipament perquè la gent de la resta de barris es desplacés fins aquí. Caldria fer alguna iniciativa que ajudés a veure el barri en positiu i trencar la imatge actual. El solar de l’antiga fàbrica Valentine és una frontera entre Montcada i La Ribera. Aquest espai ens separa i aïlla i crec que es podria fer algun projecte per unir ambdós sectors. I també s’han de fer accions per motivar els infants i els joves perquè no estiguin al carrer sense fer res.

Tens alguna idea?
Sí. Es podria obrir un espai perquè els joves vinguéssin a estudiar o una petita biblioteca. També es podria construir alguna pista esportiva. Les que hi havia les van treure perquè els sorolls quan els nois jugaven molestaven els veïns, però crec que estaria bé disposar d’un lloc on practicar algun esport perquè mentre fan això no estan ficats en altres històries.

Podràs votar a les pròximes eleccions municipals?
No, perquè encara no tinc la nacionalitat espanyola. Fins que no compleixes 10 anys de residència no pots iniciar els tràmits. Faré la sol·licitud al maig.

T’agradaria votar?
Sí. Precisament l’altre dia vaig anar a una conferència de l’economista Arcadi Oliveras que parlava de les persones immigrants com a objectes i subjectes polítics. Crec que no només hem d’aspirar a exercir el dret a vot, sinó també a participar activament  del sistema democràtic i formar part de les institucions.

Quins projectes tens a nivell personal?
Acabar els meus estudis d’integració social. Estic fent un treball sobre els Centres d’Internament per a Estrangers (CIES) i, pròximament, presentarem un documental amb les entrevistes que hem fet. És un vergonya el que està passant en aquests indrets. L’objectiu del nostre estudi és mostrar les seqüeles psicològiques, físiques i econòmiques que pateixen les persones que han passat per un centre d’aquest tipus.
 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari