“Esquerra presenta una candidatura amb gent especialista en la nostra ciutat”

Per tercera vegada consecutiva Marta Aguilar (Vic, 1961) encapçala la candidatura d’Esquerra, que enguany es presenta amb l’afegit ‘Acord per Montcada’, fruit de la incorporació a la llista d’un grup d’independents que dóna suport al projecte sobiranista. Sostenibilitat, transparència i participació ciutadana són els trets fonamentals del programa dels republicans.

-Per on començaria la seva acció de govern si fos la pròxima alcaldessa de Montcada i Reixac?

Amb una auditoria que mostrés clarament l’estat econòmic de l’Ajuntament. També reactivaria projectes aturats, com el de crear un centre de negocis, que és imprescindible davant l’actual crisi.

-El context econòmic marca el programa electoral d’Esquerra?

Presentem un programa per fer front a la crisi. A nivell econòmic és clau reactivar els polígons industrials, invertir en formació ocupacional i donar suport als emprenedors. L’altre eix és la cohesió social i la identitat com a ciutat. S’han de destinar recursos a les persones que han esgotat les prestacions de l’atur o bé possibilitar acords amb llogaters perquè tothom pugui accedir a un habitatge i, tot plegat, tenint molt clar els criteris per atorgar els ajuts, sota el principi de transparència.

-Durant aquest mandat s’ha fet realitat algun projecte que vostès haguessin promogut?

La veritat és que no, perquè s’ha apostat pels grans equipaments, amb els quals no estem en contra però no entenem la creació de Montcada Aqua –gestionat, a més, per una empresa externa, un model que no compartim– amb una zona esportiva a la zona centre en pèssimes condicions. El nostre projecte és molt diferent.

-I en què consisteix?

Bàsicament en la sostenibilitat. Des del punt de vista econòmic, parlem d’anivellar els recursos de què disposem amb les despeses. Des de l’àmbit urbanístic, Montcada no pot créixer més, ni d’alçada ni d’amplada, per aconseguir cohesió social i identitat com a poble. Estem en contra de l’Àrea Residencial Estratègica projectada a Mas Duran o de l’existència de nuclis aïllats.

-Com creu que ha de ser un alcalde o alcaldessa?

Ha de tenir capacitat de lideratge, de coordinar i de delegar, a més d’envoltar-se de la millor gent i no tenir por de treballar amb gent preparada.

-Quan es va presentar com a candidata, va parlar de retornar la credibilitat a la política.

Nosaltres hem apostat per les bones pràctiques en la política i no hem dubtat a demanar dimissions si considerem que l’acció dels regidors vulnera aquest principi i, durant aquest mandat, hem detectat més d’un cas.

-Qui configura la llista d’Esquerra per a les municipals 2011?

Hem creat un grup que denomimen ‘especialistes en ciutat’. M’acompanya gent honesta i valenta, preparada per assumir les regidories i molt reconeguda en el seu àmbit professional. Per a nosaltres, el més important és el projecte, no hi ha hagut discussions per triar la posició a la candidatura.

-Què és Acord per Montcada?

És un grup d’11 independents que s’ha incorporat a la llista; no són militants d’Esquerra però els agrada la nostra manera de pensar. Són persones que no guanyen res amb la política, el que obtenen és millorar el seu municipi.

-Què creu que els ha ‘enganxat’ de la candidatura d’Esquerra?

Sobretot, els nostres principis de transparència i de participació ciutadana. En aquest municipi, on cada barri té la seva idiosincràsia, es fa imprescindible que la gent pugui aportar la seva opinió. Proposem la creació dels consells de barri.

-És el tercer cop que es presenta com a candidata a les municipals, què li aporta la veterania?

Tinc la mateixa il·lusió que anys enrera, la que em dóna el fet que m’entusiasma la política municipal i em mou l’interès pel bé comú. Durant aquests anys, he estat sempre a l’oposició i reconec que estar en aquesta posició és dur, sobretot quan et rebutgen una proposta que tens clar que aportaria un gran benefici per a la ciutat o bé quan veus com el govern tira endavant una decisió que consideres errònia.

-Quines són les condicions que posarà Esquerra per formar part d’un govern municipal en coalició?

Primer de tot, nosaltres presentem una proposta per governar, jo vull ser l’alcaldessa de Montcada i Reixac. Per formar part d’una coalició, el fonamental és consensuar una planificació a mig termini del model de ciutat que ha d’incloure, entre d’altres, potenciar el comerç com a eina de cohesió social, la formació ocupacional i la creació de les infraestructures que possibilitin aquesta unió.

Deixa un comentari