‘Estar activa i alegre és el que em dona vida’
L’edat no és cap impediment perquè aquesta dona, nascuda el 28 de desembre de 1925 a Ciudad Rodrigo (Salamanca), gaudeixi d’una vida plena. Gràcies al seu bon estat de salut, fa a diari i sense ajuda les tasques de la llar. Cuina, va a comprar i es desplaça amunt i avall amb el bus per complir amb una atapeïda agenda que d’altres més joves voldríem. Però el més envejable de tot és l’alegria que destil·la
A la meva família hi ha molts antecedents de gent longeva; la meva mare va morir amb 107 anys i la meva àvia materna, amb 105. No sé si el fet que jo vagi pel mateix camí és una qüestió genètica o potser hi ha d’altres motius. En qualsevol cas, tinc la sort de no haver tingut cap malaltia greu al llarg de la meva vida; no em fa mal res i només em medico per a la tensió. Fa un any vaig passar la covid; em va deixar uns dies tocada, però em vaig recuperar. No fa gaire, vaig anar al metge i quan va veure que el meu historial estava pràcticament buit, es va posar les mans al cap, no s’ho acabava de creure.
Jo crec que mantenir-me activa és el que em dona qualitat de vida. No tinc ningú que em faci la feina, m’agrada netejar i cuinar i ho faig a diari. També vaig a fer la compra amb el carretó i em desplaço amb l’autobús. Cada dia de la setmana, excepte els dimarts, faig alguna activitat, la majoria al Centre Civíc Montcada. Dilluns vaig a classes de tai-txí, dijous faig ioga i divendres, canto a la coral. I els dimecres, vaig al Casal l’Alzina de Terra Nostra a fer vestits de paper. N’he fet set i és tot un art. Hi ha una modista que ens guia i ens ensenya; el procés és molt entretingut i elaborat, hi ha parts dels vetits que són de ganxet i les fem filant primer el paper amb una màquina. A més, fem de models i, de tant en tant, participem en desfilades, la més recent va ser a l’octubre, a Palau Solità i Plegamans.
El 28 de desembre compliré 97 anys, però em sento jove. Faig classes de tai-txí, ioga, cant coral i vestits de paper
Vaig arribar a Montcada l’any 1957 amb el meu marit i les meves dues filles. Uns amics ens van dir què aquí hi havia possibilitats de feina i va ser cert, el meu marit va entrar a la fàbrica Aismalibar i jo treballava a cases particulars. Em vaig fer un tip de treballar. Primer ens vam establir en un pis petit de Mas Rampinyo i, un any després, vam anar a la Font Pudenta. Al poc temps de ser-hi, vam viure la riuada i la nevada del 62. La nit de la riuada sentíem els crits d’auxili però no podíem sortir perquè era perillós. L’endemà, el meu marit va anar a ajudar als daminificats i, en aixecar un armari, es va trobar amb el cos d’un nen; va tornar a casa malalt. Al desembre, amb la nevada, vam passar molt de fred perquè no teníem carbó per escalfar-nos.
M’agrada molt riure, soc alegre de mena i m’encanten les bromes
M’agrada molt riure i sóc alegre de mena. El meu marit, Manolo, també era molt divertit, trobo a faltar les seves bromes. Una vegada, quan estava prohibit disfressar-se per Carnaval, en plena dictadura, ens vam saltar la norma i amb uns amics vam anar disfressats fins al carrer Major. En passar per davant de la comissaria, ens van fer recular i tornar cap a casa. Encara me’n recordo del fart de riure que ens vam fer.
Manolo tenia la il·lusió de tornar al poble quan es jubilés, però no va ser-hi a temps, va morir als 59 anys de càncer de pulmó. Jo m’he quedat aquí perquè m’hi trobo a gust i tinc la família a prop, les filles, els gendres, els quatre nets i els dos besnets. A més, m’agrada la vida de barri. A la Font Pudenta participo a les activitats que fa l’AV; quan és la castanyada, reparteixo castanyes i també col·laboro amb la sardinada. Aquest és un veïnat entranyable.