“Fa més de 5.000 anys l’home ja mirava les estrelles”

Amb la vista posada al cel. Va descobrir la seva vocació als 13 anys, assistint a una classe sobre l’antiga Grècia. “Aquell dia vaig tenir clar que volia estudiar Història”, recorda Antonia i, un cop a la facultat, va decidir especialitzar-se en Història de l’Art: “Em vaig adonar que el desenvolupament d’una societat està íntimament lligat a les seves manifestacions artístiques i que no pots entendre una cosa sense conèixer l’altra”. Després d’empapar-se de teoria des de l’època antiga fins a la contemporània, va decidir passar a la pràctica afegint al seu currículum cursos de ceràmica i de vitralls. Un tarannà inquiet i curiós l’ha dut a investigar i a experimentar al seu taller de Mas Rampinyo la manera amb què els alquimistes treballaven el vidre al segle XII i a crear uns vitralls únics i originals a través dels quals ha aconseguit fusionar dues de les seves passions: l’Art i l’Astrologia, l’estudi de la qual li ha servit per al seu autoconeixement i per créixer com a persona.

Antonia López, amb uns dels seus vitralls
Pilar Abián

Què l’ha dut a investigar la creació de vitralls seguint l’Alquímia?

El fet de poder jugar amb la llum. M’explico: Si pintes un vitrall amb grisalla, seguint la tècnica habitual, la pintura fa que el vidre quedi més opac i no deixi passar tant la llum. Els alquimistes treballaven amb uns pigments que penetren a l’interior del vidre i que, un cop dins del forn, es transformen. Això fa que la llum els pugui traspassar i que, en funció de la intensitat d’aquesta, el vitrall tingui un color diferent en cada moment en què el mires.

I quin ús tenen els seus vitralls?

Són escultures que, alhora, serveixen per meditar perquè, justament quan medites, treballes amb la llum i, en essència, les persones som energia i, com a tal, fonts de llum.

Les seves creacions tenen també una temàtica comuna, totes giren al voltant dels astres i la geometria sagrada.

Els meus vitralls són mandales, tenen la mateixa forma que les cartes astrals on tot gira al voltant d’un cercle. També m’inspiren la Via Làctia, les estrelles… Per a mi, tot està connectat. La terra ens dóna el que necessitem per viure; el sol, la llum; i els cicles lunars marquen fins i tot el període de les dones. És clar que la nostra vida està lligada als astres!

Com es va iniciar en l’Astrologia?

A la facultat, quan vaig començar a estudiar mitologia, màgia i religió. Fa més de 5.000 anys l’home ja mirava les estrelles, només cal llegir Plató, Aristòtil… En el passat tot estava unit, l’art, la ciència i l’estudi dels astres, va ser al Renaixement quan el racionalisme va establir-ne distincions, però el cert és que l’Astrologia i l’Astronomia van néixer de la mateixa base.

Per què ha estat, doncs, estigmatitzada i relegada a pseudociència?

Perquè la informació és poder i les classes dominants i la religió van decidir en el seu moment desprestigiar-la per tenir-ne el control i sotmetre la gent. És tan senzill com això, encara que hi ha països com Anglaterra on si està considerada una ciència i s’estudia a les universitats. A títol d’anècdota, fins i tot Winston Churchill tenia un astròleg al qual li va consultar el dia propici per fer el desembarcament a Normandia.

Què és una carta astral?

És com un mapa del tresor que et guia indicant-te en quins aspectes et pots expandir com a persona. T’ajuda a descobrir les teves potencialitats i a conèixe’t millor, és una eina de creixement personal.

Hi apareix reflectida tota la teva vida?

Tant el passat com el futur. Només cal saber quina disposició astral hi havia el dia del teu naixement en funció també del lloc i de l’hora.

-Si tot està escrit, vol dir que estem predestinats?

Fins a cert punt és així, però tu tens el poder de decisió sobre la teva vida. La carta et mostra un mapa que et diu cap a on vas i ets tu qui decideix si et convé seguir aquell camí o vols provar-ne un altre. El més important és que et coneguis a tu mateix i sàpigues del que ets capaç per afrontar els nous reptes que et trobis a la vida.

I què diuen els astres del nostre futur col·lectiu més immediat?

Apunten que aquest 2012 és un any decisiu perquè s’acaba un gran cicle, que és el que també indica el calendaria Maia i no pas la fi del món com s’havia dit. Des d’un punt de vista astrològic, ara es donen les possibilitats perquè hi hagi un canvi de consciència col·lectiva i l’hem d’aprofitar. No podem continuar amb aquesta dinàmica de carregar-nos el planeta; la humanitat ha de fer un gir.

-I què podem fer des del punt de vista individual per contribuir a aquest canvi?

Meditar, estar en el nostre centre i evitar les discusions, ens prenen molta energia i són un mal exemple per als nostres fills. Hem de promoure l’amor cap als altres i cap a nosaltres mateixos. I un altre repte molt important és potenciar el nostre cervell, del qual només fem servir en un 5%.

Deixa un comentari