“Farem tot el possible per evitar que el PSC i CiU signin de nou el pacte de govern”
Fa quatre anys que Josep M. González (Barcelona, 1957) lidera el principal grup de l’oposició a l’Ajuntament, ICV-EUiA, i per segona vegada consecutiva, encapçala la candidatura que la coalició presenta a les municipals del 22 de maig. El programa que defensa l’actual regidor ecosocialista posa èmfasi en la participació ciutadana, la transparència i els serveis a les persones.
-Què és el primer que faria si fos escollit alcalde?
Reunir-me amb tots els grups per treballar de forma conjunta. Fa quatre anys, el nostre lema era ‘Recuperem el diàleg’ i durant aquest temps no hem vist cap actitud en aquesta línia per part del govern local. A l’inici del mandat, l’executiu va dir que arribava l’època de les persones i ara que acaba, veiem com aquesta relació encara ha empitjorat més. Un alcalde ha de recordar que no està sol i ha de tenir clar que el càrrec és temporal, voluntari i amb vocació de servei a les persones.
-Com ha viscut els seus primers quatre anys a la corporació?
-Només entrar-hi em va decebre molt que les decisions les prengués el govern de forma unilateral i no es comptés amb la resta de formacions per a res, sobretot en temes tan importants com el soterrament del tren o el conflicte amb Lafarge. L’Ajuntament el formem tots.
-En la seva presentació com a candidat, vostè va avançar que els temes socials seran una prioritat per a ICV-EUiA.
És un dels tres eixos d’actuació del nostre programa. Ajudar la gent que més està patint la crisi és fonamental, però també ens referim a qüestions com la millora sanitària, l’educació integral i inclusiva o consolidar la policia de proximitat.
-Quin és el seu model de ciutat?
El que combina el creixement del municipi amb la dotació d’equipaments, vials i serveis per donar resposta la població que vagi a viure a les noves zones residencials. En positiu tenim l’exemple del Pla d’en Coll i, en canvi, Mas Duran és el cas contrari, amb carrers grans, edificis alts i sense els serveis de transport públic ni equipaments suficients. Apostem per una ciutat cohesionada –per això és bàsic el soterrament de la línia de Portbou– i amb qualitat de vida.
-Mantenen la reivindicació de traslladar Lafarge.
La marxa de la cimentera acabaria amb una part important de contaminació ambiental i acústica. Aquest govern ha tingut l’oportunitat d’oposar-se a la planta, perquè té competències en matèria de contaminació sonora, però no ho ha volgut fer. Des d’ICV-EUiA vam presentar al·legacions a l’atorgament de la llicència d’activitats.
-Altres pilars del seu programa són la participació ciutadana i la transparència.
Si tinguéssim opció de govern, obligaríem els regidors i els diferents càrrecs a signar un compromís ètic per garantir la transparència cara la població. S’ha de ser auster i obrir la gestió a la resta de grups polítics, no com es fa ara. Impulsarem els consells municipals i treballarem de forma transversal.
-S’ha fet realitat algun punt del programa que van presentar a les eleccions del 2007?
Evidentment, la ciutat ha anat avançant en aquests quatre anys, i alguns temes que proposàvem, com la integració del Turó en el Parc Natural de Collserola, s’han dut a terme. La diferència no sempre recau en els projectes a aconseguir sinó en com s’executen. Per exemple, nosaltres estem d’acord amb que es facin carrils bici, però no entenem que siguin necessaris al centre de Montcada.
-La llista que ICV-EUiA presenta a les municipals l’encapçalen els quatre regidors actuals.
Nosaltres donem continuïtat al projecte de renovació que des d’ICV i EUiA vam engegar al 2007 i a partir del cinquè lloc apareix molta gent nova, que representa l’espectre social, veïnal, educatiu i esportiu del municipi i que ha col·laborat amb nosaltres des del 2007 o a partir del 2009, quan vam obrir processos de participació ciutadana per incorporar idees i suggeriments al nostre programa electoral.
-Quines condicions s’haurien de donar perquè ICV-EUiA acceptés formar part del pròxim govern?
Primer de tot, nosaltres presentem una alternativa de govern. El fonamental és que no es torni a repetir el pacte entre el PSC i CiU, pel bé de Montcada i Reixac. Més enllà d’això, considerem que, si hem de formar part d’un govern en coalició, haurem de compartir amb els nostres socis els projectes de ciutat.
-La gent anirà a votar?
La crisi ens ha portat un panorama imprevisible. Crec que hi haurà persones que votaran per impulsar un canvi i d’altres que no ho faran perquè consideren que no hi ha cap alternativa que hi aporti solucions.