‘Ideal per estar bé és una alimentació variada’
Alimentació saludable. Cuidar el nostre cos a través de l’alimentació i l’exercici sol ser un dels propòsits més habituals que ens marquem cada inici d’any –sobretot després dels excessos de les festes nadalenques–, tot i que tendim a oblidar-lo amb facilitat. Per assolir aquesta fita el millor és fixar uns hàbits saludables. Aquest és el consell que ens dona Miguel Albaiceta (Barcelona, 1967), tècnic diplomat en farmàcia i nutricionista. Fa 21 anys que viu a Montcada, tot i que treballa a la farmàcia Novell de Cerdanyola, des d’on fa plans de nutrició personalitzats de tota mena per a pacients amb patologies diverses o, simplement, per a aquells que volen aprendre a alimentar-se de forma equilibrada. “Contràriament al que la gent pot pensar, ens podem aprimar sense necessitat de fer cap dieta, simplement aprenent a menjar bé, en quantitat i en proporció”, explica Albaiceta. Amb un clar objectiu pedagògic, fa xerrades divulgatives per a les entitats i col·lectius que li ho demanen en què explica les propietats dels aliments i de quina manera ens poden beneficiar.
Quina diferència hi ha entre menjar i alimentar-se?
Jo més aviat distingiria entre menjar i nodrir-se. Perquè el primer és dur-se qualsevol aliment a la boca sense pensar en les seves característiques nutricionals i nodrir-se és aportar al nostre organisme tots els elements que necessita. Podem estar alimentats però malnodrits, que és l’epidèmia del segle XXI i això ens porta a emmalaltir.
Posi’m un exemple.
Si només mengem verdura, amanida i fruita que, a priori, pot semblar molt saludable, ens faltarà ferro d’origen animal i zinc –n’hi ha al peix i als fruits secs. També tindrem dèficit en proteïnes –ideals per mantenir la massa muscular i ajudar les nostres defenses–, en greix cardiosaludable –Omega 3 i vitamina b 12–, necessari per prevenir anèmies i malalties associades al sistema nerviós… En resum, l’ideal per estar ben nodrits és una alimentació variada.
Quina és la millor edat per començar?
Els pilars d’una societat són l’educació i la salut. Per tant, des de la infantesa hauríem de començar a inculcar bons hàbits, tant a l’àmbit familiar com educatiu.
Està d’acord amb el lema: ‘Ets el que menges’?
Totalment i, és més, afegiria: ‘Ets el que menges i, principalment, el que absorbeixes’. Jo sempre dic als meus pacients que el que mengem s’ha de veure reflectit, tant físicament com psicològicament. I, per poder absorbir bé els aliments, és bàsica una bona salut intestinal.
Per què rebutja parlar de dietes amb els pacients que es volen aprimar?
El concepte dieta implica un principi i un final. Alimentar-se de forma saludable és una altra cosa, mai no et canses i et trobes molt millor. Als pacients que em venen a veure perquè es volen aprimar, els dic que ho poden aconseguir sense grans renúncies, només menjant de forma adequada en quantitat i proporció.
També recomana menjar els productes de temporada. Per què?
Aporten el que el cos necessita en cada moment de l’any i, d’altra banda, menjar aliments frescos i de proximitat és genial. Conserven les propietats nutricionals amb tota la seva integritat i això facilita l’absorció per part del nostre organisme.
Quina relació tenen els aliments amb els colors?
Ens indiquen les seves propietats nutricionals i les malalties que poden tractar. Els de color blanc –destacaria l’all i la ceba– enforteixen el sistema immunitari i potencien les defenses, són com antiobiòtics naturals. Els de color verd milloren la nostra microbiota, la salut intestinal. I els vermells tenen propiedats antioxidants i cardiovasculars.
Queda clar que amb l’alimentació podem millorar la nostra salut.
Sí, si mengem de tot i en la proporció adequada, tenint en compte el tipus de persona, l’edat, l’activitat física –que és molt important. No obstant això, cadascú tenim les nostres particularitats i és bo comptar amb l’ajuda del professional expert en nutrició. Segurament dediquem més temps a triar una peça de roba que a decidir què mengem i és més important això que el primer.
Hi ha aliments imprescindibles?
Tots ens aporten alguna cosa, però en general, sóc partidari de la dieta mediterrània.
I si un dia fem un excés?
Per eliminar toxines, res millor que dormir 8 hores, beure aigua i fer esport. Si un dia ens passem, hi ha aliments com el pomelo que ajuden a expulsar substàncies nocives o la pastanaga i la remolatxa, que estimulen la funció hepàtica. El té verd elimina l’excés d’alcohol. I també són depuratius els fruits del bosc, l’api, la ceba, la pinya, la llimona i la carxofa.