‘La meva passió per aprendre és infinita’

Pau Monfort és alumne de 2n de Batxillerat de l’INS Montserrat Miró ha guanyat el tercer premi del concurs Exporecerca Jove amb la seva investigació: ‘Leucèmia Mieloide Aguda, un càncer mortal; on rau la cura? Estudi de resistència als fàrmacs’

Pau Monfort té 17 anys i és fill dels professors César Monfort i Susana Moreno

Aquest reconeixement permetrà a l’estudiant montcadenc participar l’any vinent a la Fira Exporecerca Jove que es farà a Milà (Itàlia), on joves d’arreu del món presenten els seus projectes d’investigació.

El premi suposa una gran injecció de confiança, tenint en compte que el nivell dels treballs participants era molt elevat. De fet, vaig arribar a la final amb una desena d’estudiants més després de passar diferents fases en què van prendre part més de 400 alumnes d’arreu de Catalunya. També va suposar tot un repte defensar el meu treball al Paranimf de la Universitat de Barcelona davant de tantes persones.

Vaig decidir fer aquest treball d’investigació arran de la meva participació l’any passat a ‘Bojos per la biomedicina’, un curs de l’Institut d’Investigació Biomèdica (IRB) adreçat a estudiants de primer de Batxillerat. En aquesta formació, que es feia els matins de dissabtes, vaig tenir l’oportunitat d’aprofundir en la teoria i les tècniques científiques en el camp de la biomedicina, treballant estretament amb joves investigadors.

Durant el curs, vaig llegir un article sobre les citocines, un tipus de proteïna­ capaç de reduir la mida dels tumors, i va ser aleshores quan vaig decidir enfocar la meva investigació cap aquest camí –sempre m’ha interessat l’oncologia.

Tot i que la ciència m’apassiona, encara no he decidit si estudiar Medicina o bé fer un doble grau de Drets i Administració

Tenir accés als laboratoris de l’IRB em va permetre treballar amb mostres cel·lulars de diferents pacients i comparar in vitro els efectes dels tractaments convencio­nals basats en la quimioteràpia, amb els d’aquesta teràpia alternativa. També vaig tenir la sort de comptar amb l’acompanyament de professionals del centre i, posteriorment, del professorat de l’INS Montserrat Miró, que em va animar a presentar-me al concurs, que organitza una entitat vinculada a la UB. A més a més, haig de dir que bona part de les meves vacances de l’estiu passat les vaig dedicar a aquesta investigació.

Estic estudiant el Batxillerat Científic, que combino amb algunes assignatures de la branca Social. Tot i que la cièn­cia m’apassiona, encara no he decidit si estudiar Medicina o bé fer el doble grau de Dret i Administració i Direcció d’empreses a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Aquesta experièn­cia m’ha permès aprofundir en la meva formació científica i satisfer la meva passió infinita per aprendre, però no tinc clar que vulgui dedicar-me a aquest camp.

Tinc molts bons records de l’escola Reixac, on vaig estudiar la primària. Amb la perspectiva del temps, m’adono que era un centre amb activitats molt didàctiques, que em va ajudar a desenvolupar les meves habilitats comunicatives ja que jo era un nen molt introvertit. Recordo especialment el concurs de lectura en veu alta, en el que vaig participar amb només 10 anys. En principi, m’imposava molt llegir davant del públic, però ho vaig aconseguir superant les meves pors.

Deixa un comentari