Les emocions afecten les postures corporals

Molt més que curar els peus. Noel Marín reconeix que la Podologia ha avançat molt en els darrers 20 anys, però també admet que la concepció biomecànica clàssica deixa sense resoldre malaties de pacients que somatitzen el seu dolor. Problemes de galindons o de dits en garres poden respondre a tensions que hi ha en el cos i que es descompensen en el peu. Des de la seva formació global i la seva convicció holística assegura que “un 75% del malalts milloren amb un adequat tractament de posturologia”. A Marín li agrada dir que té la sort de treballar amb persones que el seu mal es reflecteix en el peu i, a partir d’aquí, explorar si el problema prové de les cervicals, dels pulmons o de la bufeta, per exemple. De la seva professió el que més valora és implicar-se amb els seus pacients.

Noel Marín
Lluís Maldonado

Vostè és de mena una persona inquieta que creu en l’energia.
No entec cap altra forma d’enfocar el problema dels pacients que no sigui l’holístic, és a dir, des de la medicina que tracta la persona globalment des del punt de vista físic, emocional, mental i espiritual. Arriba un moment que els tractaments tradicionals es queden curts.
Endinsar-se en el món de la posturologia li va canviar la vida professional?
Fa tres any la vida em va fer un gir. A la consulta anava interessant-me per pacients que no acabaven de millorar, tot i fer els millors tractaments podològics. Al final vaig relacionar que hi havia malalties a nivell orgànic que s’estaven reflectint en el peu. Estudiar Posturologia em va obrir portes i més portes i cada cop les possibilitats de coneixement són més grans.
I on condueixen aquestes portes?
Amb el temps, condueixen a entendre millor com somatitza el cos allò que vius, el que et passa i com ho acceptes.
Les emocions són claus en tot aquest procés?
Sí, si entenem l’emoció com un tipus d’informació que es genera en el cos i que el pacient ha de sentir. Sembla que hi ha hagi coses que no te les pot permetre, però no expressar les emocions et genera tensió i tot això viatja a algun lloc a nivell energètic, perquè l’energia és moviment.
I com afecten a les postures corporals en la vida quotidiana?
Les emocions afecten les postures corporals. Hi ha emocions que queden localitzades i retingudes i d’això se n’ha de d’ocupar una cadena muscular que acaba formant la postura que veiem.
Hi ha diferents tipus de postures
Certes postures faciliten cert tipus d’actituds i d’aptituds. Persones que estan preparades a nivell físic per segons quines activitats, i persones que no ho estan. L’estructura corporal et condiciona el que pots i no pots fer en la teva vida. No pots lluitar contra els elements. Si el teu cos no et facilita un gest esportiu, per molt que t’esforcis, no podràs ser un gran atleta. Hi ha gent que ja neix així.
Quina és la postura ideal?
Aquella que et permet desenvolupar la teva vida i el dia a dia sense patir ni fer-te mal, tant des d’un punt de vista físic com també emocional.
Quin és el tipus de patologia més freqüent a la consulta?
Són dureses, ulls de poll, ungles clavades, infeccions per fongs o verrugues, després passaríem a dolors del peu. I cada vegada són més comuns els dolors d’esquena, de cap… El tractament postural té la possibilitat de tractar totes aquestes alteracions.
Com podem gaudir de millor salut als peus?
S’ha d’anar sempre al podòleg (riu). Del turmell cap a baix sembla que s’acaba el cos. Els peus són els grans oblidats. Al final de les cames tenim els peus. Unes cures com ensabonar-los, esbandir-los, assecar-los, amb un bon massatge i, un bon calçat.
Ha baixat la qualitat del calçat
El preu del calçat bo és car i la gent tira de calçat plastificat, que no deixa transpirar i no s’emmotlla bé.
Això vol dir que el calçat barat està provocant noves malalties?
Provoca molts problemes d’excessos de sudoració, és terreny abonat perquè apareguin infeccions per fongs, bactèries, virus com la verruga… Habitualment aquest calçat no està ben tractat químicament.
Caminar descalç té beneficis?
Ho recomano fer en gespa o a la sorra de la platja, sempre que es pugui. En terrenys irregulars el conjunt de petits músculs i lligaments que normalment estan més tancats i inactius s’han de posar a funcionar. I quan es posa en funcionament una obra d’enginyeria com la del peu per organitzar-ne la posició,  és fantàstic.
Quina disciplina li fascina més ara, la podologia o la posturologia?
La Posturologia és ara el que m’agrada més. En Podologia no em relaxo, però diguem que la tinc controlada. L’única branca que no practico és la de la cirurgia.

Seccions:

Deixa un comentari