‘Les teràpies amb animals milloren la salut emocional’

Vincles. Sònia Puentes, veïna de Can Sant Joan, és fisioterapeuta pediàtrica especialitzada en intervencions i teràpies amb animals. La seva companya de feina és la Neula, una gossa de cinc anys de la raça golden retriever que va començar a ensinistrar amb només vuit setmanes de vida. Des d’aleshores, no s’han separat i han participat en nombroses sessions terapèutiques basades en la promoció dels vincles afectius entre el pacient i l’animal amb l’objectiu d’afavorir una evolució positiva de la persona en tractament. Entre les iniciatives en què treballen es troba el projecte Link, coordinat per la Regidoria de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió que enguany arriba a la tercera edició amb moltes novetats. El programa pretén afavorir l’autoestima i la inclusió d’infants i joves per tal de millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies.

Sònia Puentes i la seva gossa Neula fan sessions terapèutiques basades en la promoció dels vincles afectius entre el pacient i l'animal
Sílvia Alquézar
Quins beneficis proporcionen als pacients les teràpies assistides amb animals?
El contacte amb l’animal genera un estímul al cervell del pacient, que respon amb la creació d’uns vincles afectius que permeten millorar la seva salut emocional. A les meves sessions de treball, la interacció de l’usuari amb la Neula em permet trencar la rutina i crear noves motivacions per intentar aconseguir els objectius d’una manera més ràpida i eficaç. Poden fer aquest tipus de teràpies les persones amb discapacitats físiques, intel·lectuals, amb problemes d’exclusió social o malalties cròniques i degeneratives, entre d’altres. 
 
Com és la Neula?
És la gossa ideal per fer teràpia. La Neula és una passada. Mai en tindré una altra així. És molt bona i té una gran sensibilitat. És cega de l’ull esquerre per una patologia adquirida. Els veterinaris em vam advertir que potser es podria tornar agressiva en perdre una part de la visió, però ha estat tot el contrari. Ha perdut reflexos  perquè ensopega amb més objectes, però és més tendra que abans. Hi ha gossos que són molt apropiats per fer teràpies perquè són molt juganers però la Neula és, sobretot, molt confiable, un fet que em propociona tranquil·litat a l’hora de treballar amb infants.
 
En què va consistir el seu ensinistrament?
Vam treballar sobretot la seva socialització. L’objectiu és que el gos vegi com a natural qualsevol tipus d’entorn com un hospital, un centre de dia, un lloc amb respiradors artificials que fan molt soroll…També es promouen altres habilitats com, per exemple, recolzar el cap a les cames del pacient, una acció que em permet dir: ‘Carai, la Neula ja t’estima’. Ella ja ho feia i i l’hem incorporat a la teràpia. El que hem fet és capturar el moment i donar-li un premi, de manera que ella ha associat que aquest gest és bo perquè rep una galeta i, així, ho acaba fent quan li demanes.
 
Quines novetats presenta la tercera edició del projecte Link?
Enguany s’han ampliat el nombre de sessions i l’àmbit d’actuació. Fins ara, s’havia dut a terme amb els usuaris dels centres oberts de Can Sant Joan i la Ribera i, en aquesta tercera edició, també s’incorpora el de la Font Pudenta, gestionat per Aldees Infantils. Aquest any, també es farà un treball intergeneracional amb persones de la tercera edat de centres i associacions del municipi. A banda de les sessions col·lectives, l’altra gran novetat d’aquest any és que es farà teràpia individual per a infants i joves amb diversitat funcional al local de l’Associació de Discapacitats de Montcada (Adimir), en una iniciativa en què també col·laboren l’Ajuntament i els serveis d’atenció a la infància DAPSI i CSMiJ. 
 
Quina acceptació té la Neula amb els infants i joves del projecte Link? Costa crear el vincle?
No, en absolut, fins i tot ho aconsegueixen els nens que tenen molta por dels gossos. Tot i que la Neula és un animal ensinistrat, els diem que ens ajudin a ensenyar-li habilitats com seure o donar la pota. Alhora, la canalla treballa aspectes com l’espera i la paciència, millora la seva autoestima i empatitza amb el gos. És l’educació en positiu. Si la Neula s’equivoca, fem que no l’hem vista i, quan ho fa bé, la premiem. Els hi sobta que no poden dir-li ‘no’ ni renyar-la. 
 
Per l’experiència d’altres edicions, quin balanç fa del projecte?
Molt positiva. Hem comprovat que els infants que participen al Link, que vol dir vincle, han millorat la seva percepció personal després de fer la teràpia. Estem fent un estudi comparatiu amb nois de la mateixa edat que no han participat en el projecte i ens ha sorprès detectar que l’autoestima disminueix en aquests alumnes a mesura que avança el curs. Hem d’aprofundir en l’estudi, però és una dada preocupant.

Deixa un comentari