‘Les xarxes socials et fan la vida molt més fàcil’

Albert Parra és un montcadenc de 28 anys que treballa des de juny de 2014 a Facebook, a Silicon Valley, la regió del nord de Califòrnia (EUA) que s’ha convertit en el punt de referència de tots els negocis de l’alta tecnologia. Aquest jove enginyer de telecomunicacions assegura que sempre ha sentit curiositat per la tecnologia, que defineix com la combinació perfecta entre ciència i creativitat. Des de ben petit ja li agradava saber com funcionaven els aparells i trobar solucions als problemes. Parra va estudiar a la Universitat Politècnica de Catalunya i en l’últim curs es va traslladar a Purdeu University (Indiana), on va fer el projecte final de carrera, un màster i el doctorat. La seva recerca va estar centrada en el processat de la imatge, el vídeo i la intel·ligència artificial.

Albert Parra és un jove montcadenc que treballa a Facebook
Facebook

Com vas entrar a treballar a Facebook?
Els estudiants del laboratori a Purdue sortim preparats per treballar en recerca, ja sigui en universitats, laboratoris nacionals o branques d’innovació de la indústria. A Facebook encaixem en l’àrea de ciència de dades (date science), és a dir, l’estudi, anàlisi, optimització i processat de dades. La veritat és que les entrevistes per entrar a Facebook són difícils. Menys del 0’5% dels candidats acaben entrant.

Treballar a Facebook és un somni?
Realment mai m’havia plantejat treballar en empreses com Facebook. Sempre he anat pas a pas, posant-me objectius a curt termini i, a cada pas, s’han anat obrint portes que, de vegades, no sabia ni que existien, sobretot durant aquest últim any.

Què fas a Facebook?
Sóc científic investigador. És un híbrid entre enginyer de software i científic de dades. Treballo al grup de mètriques d’experiència d’usuari i em dedico a analitzar, entendre i predir com la gent fa servir els diferents productes de Facebook (l’aplicació nativa, Instagram o Whatsapp, entre d’altres) a través del temps que passen i com naveguen per cada interfície.

Com és un dia laborable a l’empresa i a Silicon Valley?
A Facebook no tenim horaris. Pots treballar des de casa, mentre facis la feina i donis resultats, ets lliure. Això tampoc és la selva, que també tenim reunions. Treballem en espais oberts per fer més fàcil i directa la comunicació, on els empleats de tots els nivells tenim el mateix tracte. Treballem en equips petits (unes 10 persones) en problemes que impacten directament el producte. El ritme és bastant alt, però t’ho passes molt bé i aprens molt cada dia. Pel que fa a Silicon Valley, vagis on vagis pots notar l’ambient ‘start-up’: energia, innovació, risc i coneixement. Crec que és el millor lloc per desenvolupar la meva carrera professional.

Des de quan tens compte de Facebook? Des que treballes aquí, et queden ganes de mantenir-lo?
Tinc compte des del 2008 i, a nivell personal, no he canviat la meva manera de gestionar-lo. Però ara que sóc a l’altra banda, on puc ajudar milers de milions de persones a connectar-se, m’apassiona encara més. L’empresa és molt jove, fa poc va complir 11 anys, i hi ha molt per fer i oferir, i molt potencial.

És imprescindible està a les xarxes socials?
No és imprescindible, però et fa la vida molt més fàcil.

Quin ús creus que s’han de donar a les xarxes socials?
Jo veig les xarxes socials com extensions de la nostra vida diària (no una substitució). Quan la gent està connectada, se sent més propera al col·lectiu al qual pertany. La societat es beneficia de més treballs i oportunitats i també progressa més ràpidament. A nivell personal ens ajuden a comunicar-nos, compartir interessos, trobar clients pels nostres productes, fer negocis, manifestar-nos pel que considerem just, conèixer diferents cultures o sentir-te identificat com la pàgina de facebook ‘tu no eres de montcada si…’

Cap on va el futur?

Des del punt de vist de Facebook, l’objectiu és connectar tot el món. Hi ha moltes maneres de fer-ho, per exemple, a través d’un projecte anomenat Internet.org, en el qual portem treballant poc més d’un any, on donem internet de forma gratuïta a països en desenvolupament.

Trobes algun aspecte que no t’agradi de les xarxes socials?
Des del meu punt de vista hi ha un tema que em preocupa. Crec que serà molt important treballar perquè la societat se senti còmoda amb les noves tecnologies, especialment pel que fa a la privacitat. Hi ha molts productes i molta tecnologia avançada que no ha vist la llum per aquest motiu. Crec que durant els propers anys la realitat virtual començarà a fer-se lloc a la vida diària en un esforç per unificar la tecnologia amb les experiències quotidianes.

Tens pensat tornar a Montcada?
No m’agrada fer servir la paraula mai, però acabo de començar la meva carrera i, ara mateix, no em veig a cap altre lloc.

Deixa un comentari