‘Més enllà de la tecnologia, tu ets el teu propi límit’

De família humil i treballadora de la terra, va aprendre amb els seus altres cinc germans els valors de la vida i la seva generositat en una casa del carrer Ripoll. Els estudis a La Salle Montcada, però, li van obrir les portes del que acabaria sent el seu món. Una visita a l’Escola d’Enginyeria de la mà del ja desaparegut germà Daniel el va il·luminar per estudiar telecomunicacions. “Viure a Montcada et feia veure la importància de les ‘comunicacions’ –comenta–, només calia amb el temps introduir la variable ‘tele’ al davant”. Va estudiar enginyeria tècnica a La Salle, la superior a la UPC, un màster a Esade i programes d’estudis al prestigiós MIT de Boston. Des de l’any 2007, és el màxim responsable del projecte tecnològic del 22@, que en pocs anys ha situat Barcelona com un referent mundial a nivell de lideratge tecnològic, des d’on impulsa l’economia del coneixement, “que si alguna base té és el talent i el seu desenvolupament des d’una òptica personal i professional”, apunta.

Piqué, davant de la torre Agbar de Barcelona
Lluís Maldonado

Com va començar en el món de l’economia del coneixement?

Va ser a l’Escola d’Enginyeria, on treballava abans de dirigir el 22@. Vaig assumir la creació del parc d’innovació  de La Salle. El meu repte és visionar el futur i construir-lo a partir de la mobilització d’energies individuals i col·lectives. Va ser així com vaig introduir la tercera missió: no només docència i recerca, sinó també transferència tecnològica, és a dir, la fundació d’empreses i, per tant, endinsar-me en el que significa el paradigme del coneixement, que va associat al talent.

La inquietud tecnològica el va portar a conéixer el prestigiós MIT de Boston.

Allà vaig conèixer un dels professors gurús en tecnologia, Ken Moors. També he fet múltiples estades al Silicon Valey, amb programes d’intercanvis internacionals per veure i viure quin és el seu significat més profund. Allà t’ensenyen que més enllà de la tecnologia, tu ets el teu propi límit. No t’has de queixar, has de desenvolupar el teu talent.

El 22@ respira Silicon Valey.

Hem aconseguit emular el model, però des d’una òptica europea. Allò no és un model viable, ni econòmica, ni social, ni sostenible urbanísticament. El 22@ és una expressió de l’economia del Silicon valey, a diferent escala. Tenim tots els elements, inversió de capital, incubadora d’empresa i universitats de recerca i transferència.

Com es converteix una clau urbanística inventada en una marca amb prestigi internacional?

Hem passat d’un sector industrial pesat per convertir-lo en un espai per viure i treballar. És el gran element diferencial en el que BCN guanya les capitals més importatnts i és un referent. El 22@ situa la ciutat com a centre de l’economia.  Parla des de i per a la ciutat. I ha situat la ciutat com a exemple internacional. En 10 anys, el projecte acull 1.500 empreses que han generat 44.500 llocs de treball.

Les empreses es veuen obligades ara a pensar en clau global?

Sí. Totes les iniciatives que tenim a la incubadora d’empreses de Barcelona Activa les ajudem a créixer, però sobretot a fer-les globals en base a tres eixos: el talent, la tecnologia i el finançament.

Tinc la sensació que tot va a una velocitat que produeix vertigen. No correm el perill que la tecnologia produeixi una fractura social?

Nosaltres som immigrants tecnològics i ens hem hagut d’adaptar a la nova era. Els joves són nadius digitals, ja han nascut envoltats d’Internet, xarxes socials i no els representa cap problema assimilar-ho tot.

I no creu que amb tant de mòbil, ordinadors la gent no s’abstrau de la realitat?

Tot és realitat. Com sempre tot depèn de l’ús que se’n fa. La gent acusa les noves tecnologies de distorsionar la forma de relacionar-se. Però també va passar en el seu dia amb la ràdio o la televisió o en qualsevol moment de la història en què s’ha produït una revolució industrial o tecnològica.  

Quin és el repte del nou escenari?

Internet afronta ara la tercera revolució. Estem davant de l’Internet de les petites coses, en com aplicar la tecnologia en la millora de la ciutat, amb una ecologia de la innovació. Les ciutats han d’apostar per la qualitat de vida i qui sàpiga combinar el millor espai per viure i treballar amb talent global, però també amb talent local, estarà en millors condicions per desen­volupar l’ascensor social.

I ara, entre nosaltres, què faria perquè Montcada formés part d’aquesta economia del coneixement del qual el 22@ és la màxima expressió?

La implicació de l’administració pública és imprescindible. S’està treballant perquè el 22@ s’estengui a l’Àrea Metropolitana. Fan falta plans d’internacionalització que aportin valor i riquesa. I centrar-se en incentivar el talent dels futurs emprenedors. S’ha de crear valor, sabent que l’ecologia de la innovació ha de ser el motor de les noves empreses tractores. El cotxe elèctric podria ser un bon exemple al voltant del qual articular activitats empresarials. I que l’anglès es converteixi en la tercera llengua a les escoles.

Deixa un comentari