‘Sóc una guerrera sense presses, ni límits ni por’

Esposa, mare, solidària i feminista, així es defineix la montcadenca Meritxell Bautista (1978) cofundadora de Fibracat, la primera operadora catalana de serveis d’Internet, Mòbil i TV, i presidenta del canal de televisió del mateix nom, que va començar les seves emissions el 15 de juny i que proposa “continguts revolucionaris” en clau de dona. Va estudiar Dret i Turisme, però aviat va descobrir que la seva autèntica vocació és el món empresarial. Es presenta com una professional d’èxit en un entorn tecnològic, una ‘ewoman’. Viu a Manresa, però encara manté vincles amb Montcada i Reixac, on hi té les amigues de quan estudiava al col·legi La Salle. El seu pal de paller és la família, els seus pares Lolita i Josep, el seu marit Josep Olivet, cofundador de Fibracat, i els seu dos fills, la Berta i el Josep. L’operadora reivindica a nivell corporatiu el valors de la dona en un món igualitari.

Meritxell Bautista, cofundadora de Fibracat
Josep Olivet
Com neix Fibracat?
El seu origen és una empresa familiar dirigida per Josep Olivet que operava només al Bages. Al 2014, el meu marit i jo vam fundar Fibracat amb l’objectiu d’ampliar l’estratègia de negoci a la resta de Catalunya. Vuit anys després podem dir que som líders a vuitanta poblacions catalanes, competint amb les tres grans operadores nacionals. Sovint comparo aquest escenari amb la lluita de David contra Goliath.
Vostè és una ferma defensora del talent femení.
Tenim un 60% de presència de dones a l’equip directiu. Fibracat encarna el canvi i la millora en la innovació i vol crèixer en un mercat que, no només s’ha de normalitzar quant a la presència femenina, sinó que s’ha de desmonopolitzar.
Cadascú té una definició pròpia d’èxit. Quina és la seva?
L’èxit és ser feliç amb un mateix. La pandèmia ens ha ajudat a desmaterialitzar-nos. Hi ha gent molt rica, que té una vida trista i miserable. Detesto les aparences i la gent que utilitza el poder de forma injusta.
Quina va ser la seva primera feina?
Amb 18 anys vaig entrar al departament comercial de l’empresa Whirpool, on treballava la meva mare. Mentrestant estudiava Dret i Turisme. Era molt tímida, però amb el temps ho vaig superar.
I envoltada sempre d’homes…
Haig de dir que vaig comptar amb l’ajuda de molts homes bons. Vaig decidir trencar estereotips. Tot aquest bagatge m’ha convertit en qui sóc ara, amb alguna enyorança d’aquella ‘nena’.
A Whirlpool la coneixien amb aquest nom.
Sí, perquè amb 22 anys era la més jove. Allà vaig descobrir el meu talent comercial i el valor de la sensibilitat en els negocis.
I com va passar al màrqueting?
Als 25 anys era la directora de màrqueting de Newpool. Van ser dos anys molt intensos. Després vaig fer el salt a LG, tornant al món comercial, que és la meva gran passió, tot i el ritme frenètic. Però estava preparada a nivell profesional, emocional i mental.
Amb només 28 anys ja era una directiva d’èxit a Madrid.
Dirigia 23 homes. La cultura asiàtica és molt masclista. Vaig  voler canviar esquemes. El primer any a LG va ser de bojos.
Amb 30 anys adorava la seva feina, però detestava la seva vida.
Per això vaig decidir emprendre una nova vida. Em vaig aprimar 35 quilos, vaig deixar de fumar i vaig conèixer el meu marit. Em vaig alliberar i vaig viure intensament un dels millors moments de la meva vida.
I finalment el futur laboral i el familiar es concentren a Fibracat.
Venia d’una espiral d’on era difícil sortir. No vaig tornar per amor, sinó per un projecte familiar i empresarial amb Josep Olivet.
Quines són les persones més influents en la seva vida?
Els meus pares, la Lolita i el Josep. A més de ser una gran mare, va ser pionera com a directiva comercial durant la dècada dels 70 en una societat profundament masclista. La meva trajectòria no s’entèn sense ella. El meu pare és la bondat personificada. Ells sempre hi són.
Pensa molt en el futur?
Visc intensament el moment. El silenci m’ajuda a pensar, valorar i prendre decisions. No emprenc batalles absurdes. Sóc una guerrera sense presses, ni límits, ni por.
Com porta treballar en família?
Formem un tàndem perfecte. El Josep assumeix tota l’estructura tècnica i jo, l’empresarial. Hem invertit 18 milions d’euros per arribar on som ara i tenim aspiracions de seguir creixent.

Deixa un comentari