‘Sovint tinc la sensació de volar quan pinto’

Amb 48 anys, Tere Castillo mai no ha deixat de pintar i d’investigar la màgia dels colors i la llum. L’afició li ve de família i impregna tota la seva vida, fins i tot, la botiga d’objectes de regal Tot i Més que va obrir fa 24 anys al centre de Montcada, on exposa obres seves i també imparteix classes de pintura. Exalumna del pintor Joan Capella, aposta per la pintura figurativa de natura i els grans formats. L’aparadorisme i la decoració són les seves dues altres aficions. Ha guanyat més d’una desena de vegades el concurs d’aparadors de la Cambra de Comerç de Sabadell i ha decorat despatxos com el de la discogràfica Krik Music, a la Torre Vila. Al 2015, va fer la seva primera exposició individual a l’Auditori Municipal, ‘Instants de vida i color’, i ja en prepara una altra per a final del 2020. Mentre no arriba aquest moment, podrem gaudir de la mostra de final de curs dels seus alumnes a partir del 28 de maig a la Casa de la Vila amb el títol ‘Arbres’.

Tere Castillo, a la seva botiga i taller d'art
Laura Grau

D’on li ve l’afició per l’art?
Des de petita m’he sentit atreta pels colors i els pinzells perquè a casa meva tots hi tenien afició. A la meva àvia li encantava fer rams de flor seca. L’oncle de la meva mare va copiar del natural un quadre religiós del Museu del Louvre amb plomí, que va ser publicat pel diari Correo Catalan als anys vint. I conservo unes cartes meravelloses del meu avi a la seva dona, amb dibuixos d’una gran delicadesa.
Com va ser el seu camí de formació?
Un dels meus primers mestres va ser Joan Capella, que em va iniciar en la pintura a l’oli i em va donar l’empenta definitiva perquè fes el meu propi camí en el món de la pintura. Jo no podia seguir-lo en el seu estil. Recordo que em va dir: ‘Ets una pintora de gats i pintes amb zoom’. I tenia raó: adoro pintar gats, perquè sempre han estat presents a la meva vida, i m’inclino per teles grans perquè vull apropar-me al detall. Per això, acostumo a treballar a partir de fotografies.
Es considera una pintora figurativa?
Sí, sobretot em defineixo com una pintora de la natura. Admiro els pintors impressionistes, com Sorolla, per la seva capacitat d’atrapar la llum i el moviment. Als meus quadres, sempre hi ha flors, plantes, arbres,… Sovint tinc la sensació de volar quan pinto i aquesta màgia queda reflectida a les obres. Suposo que és per això que li agraden a la gent. Va ser una gran sorpresa vendre gairebé tots els quadres de la meva primera exposició, al 2015.
Quants anys fa que té la botiga?
La vaig obrir fa 24 anys tota sola i sense tenir cap experiència. En aquella època no existien els tallers d’emprenedoria que es fan ara i t’havies espabilar. Al principi era de menatge de cuina i alguns objectes de decoració i, poc a poc, vaig anar ampliant l’oferta.
Li va bé el negoci?
No em puc queixar, però reconec que no és fàcil mantenir-se tants anys. Has d’oferir un valor afegit perquè el públic et tingui present quan necessita alguna cosa. El tracte personal és essencial, però també has cuidar l’aspecte de l’aparador i estar al dia de les novetats per poder aconsellar el client.
Ha guanyat més d’una desena de vegades al concurs d’aparadors.
És que m’agrada molt l’apara­do­risme. És la meva targeta de presentació. 
Quin és el secret d’un bon aparador? 
Trobar algun reclam que convidi el públic a mirar i entrar. I, per suposat, ha de tenir una bona il·luminació i canviar-lo sovint perquè així la gent no s’avorreix.
Una altra faceta seva és la docència.
El taller d’art va sorgir de forma casual quan una nena que m’observava mentre pintava a la botiga, em va demanar si la podia ensenyar a pintar. A partir d’aquí, algunes clientes em van animar i així vaig muntar un petit taller. És molt gratificant veure com gaudeixen els alumnes de la pintura.
També fa tasques de decoradora.
Sí, de cases particulars i negocis. L’últim encàrrec va ser el despatx de la discogràfica Krik Music, a la Torre del Cactus. Per fer-ho bé, has de conèixer com és la persona i quines són les seves necessitats.   
A la botiga se sent realitzada com artista? 
És una altra vessant de la meva afició per l’art. Embolicar un regal amb gràcia, dissenyar un aparador atractiu o pintar un quadre per encàrrec, són feines que també tenen components creatius. Ara bé, sempre em reservo unes hores per pintar el que jo vull.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari