“Tothom hauria d’intentar combinar passió i treball”

Eric Teruel, de 30 anys, ha posat en marxa una iniciativa empresarial innovadora en què combina la seva passió per l’atletisme –pertany a la Joventut Atlètica Montcada des de ben petit– i les noves tecnologies. Es tracta d’una xarxa social per a esportistes i organitzadors d’esdeveniments esportius que ha batejat amb el nom de ‘Finixer.com’. Teruel, llicenciat en enginyeria informàtica per la Universitat Autonòma de Barcelona i Màster en Emprenedoria i Innovació per la Univesritat Pompeu Fabra (UPF), va deixar la feina que tenia a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC per intentar complir el somni de combinar l’afició a l’esport i la professió d’informàtica. El projecte va guanyar la quarta edició del Premi UPF Emprèn 2011, dotat amb 20.000 euros, que atorga la universitat amb el patrocini de Banc Sabadell.

Eric Teruel és enginyer informàtic i ha posat en marxa el projecte Finixer.com
Sílvia Alquézar

Què podem trobar a ‘Finixer.com’ i quin és l’objectiu de projecte?
Finexer està concebuda com una plataforma digital especialitzada per gestionar i difondre esdeveniments esportius, tant per a esportistes com per a organitzadors. Alhora, assegura les dades de cada competició i permet fer la inscripció dels participants de forma simple, ràpida i econòmica. També inclou la dinamització i monitorització de les competicions a les xarxes socials a través de comentaris, vots i fotografies.
 

Quina acollida està tenint la iniciativa?
Tenim uns 15.000 usuaris i més de 10.0000 esdeveniments esportius que es disputen a l’Estat espanyol. El 2013 vam crear els Premis Finixer, el primer rànquing social de curses d’Espanya, que fins ara feien les federacions esportives. Els mateixos esportistes són els que opinen i trien les millors curses o competicions de l’any i, la veritat, estem molt contents perquè han participat més de 3.000 persones. Salvant les distàncies, volem ser el TripAdvisor dels esdeveniments esportius.
 

Què vol dir això?
TripAdvisor és un dels líders mundials a internet en opinions i recomanacions d’usuaris d’hotels, restaurants i serveis de viatges. Fem el mateix però amb opinions sobre esdeveniments esportius. De fet, ara som els líders del mercat a Espanya.
 

Quines activitats es donen a conèixer a través de Finixer?
Difonem el calendari de proves d’atletisme, ciclisme, muntanyisme, natació i triatló amb les seves respectives modalitats.
 

Quins avantatges obtenen els esportistes?
Els esportistes poden fer públic el seu perfil, conèixer altres esportistes o clubs amb característiques similars i participar a nombroses activitats i propostes d’aquesta xarxa social. Tenim un sistema de recomanació basat en perfils d’esportistes a través de models d’intel·ligència artificial que treballen amb criteris de confiança i reputació. Això permèt que Finixer pugui recomanar a cada usuari de manera personalitzada en quines competicions i esdeveniments pot participar.
 

I per als organitzadors?
Hem intentat dissenyar una eina que ajudi a millorar el sector, ja que l’organitzador aprèn del que opina i necessita l’esportista. Finixer és un  producte de valor per a l’esportista i l’organitzador.
Tenies una bona feina al CSIC i la vas deixar per posar en marxa aquest projecte. Per què vas donar aquest pas?
Estava bé, però no m’acabava d’omplir. Vull donar el 100% de les meves possibilitats i crec que això s’aconsegueix si intentes complir el teu somni. Penso que tohtom hauria d’intentar combinar passió i treball. Sóc jove i vull escriure el meu camí.
 

Has hagut de renunciar a moltes coses?
Els començaments són difícils i, sobretot, en època de crisi. Em vaig vendre el cotxe i la moto per tirar endavant el projecte. El premi que vam rebre de la Universitat Pompeu Fabra també ens va servir de revulsiu a nivell econòmic i, sobretot, per la repercussió mediàtica que va tenir en el sector.
 

La Joventut Atlètica Montcada i l’Ajuntament organitzen el 27 d’abril la segona edició de la cursa de muntanya Montescatano. Quines són les opinions que han deixat els esportistes a Finixer?
Molt bona! Totes les valoracions són molt positives, destacant la bona organització, l’atenció als esportistes i el paisatge de la Serralada de Marina, entre d’altres aspectes. La cursa va obtenir l’any passat una valoració de 4’3 punts sobre 5.
 

Quantes persones s’hi han inscrits fins ara?
Una mica més de 200. Les inscripcions es poden fer a través de Finixer i esperem arribar-ne a les 400. Normalment, tothom ho deixa per al final, per si es lesiona o no pot anar-hi per un imprevist. Aprofito per animar la gent a participar-hi. Enguany, hi ha una prova més llarga de 15 quilòmetres i una altra de 10 que dóna temps a fer-la caminant.

Seccions:

Deixa un comentari