‘Aconseguir la llei hipotecària que promou la PAH és complicat, però no impossible’

La diputada d’ICV al Congrés Laia Ortiz parla a Montcada sobre el drama dels desnonaments

Laia Ortiz, al centre de la imatge, durant la seva intervenció
Pilar Abián

La diputada al Congrés i vicepresidenta d’ICV, Laia Ortiz, considera que la majoria absoluta del PP farà difícil que les propostes que recull la Iniciativa legislativa Popular (ILP) presentada per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) tirin endavant. Tot i així, Ortiz considera que cal seguir pressionant el govern de l’Estat perquè ho faci. La diputada d’ICV ha parlat aquest divendres a la tarda a la Casa de la Vila en el marc de la xerrada ‘El problema hipotecari: la dimensió política, jurídica i social de l’estafa’ organitzada per l’agrupació local de la seva formació.

L’acte s’ha fet justament després que el PP hagi presentat avui la seva proposta de llei hipotecària en què descarta la dació en pagament en general, tal com demanava la PAH, i reserva aquesta opció per a determinats col·lectius en situació d’especial vulnerabilitat. “El document ens acaba d’arribar i no he tingut temps de comprovar quines esmenes ha acceptat el PP de totes les que hem presentat, però crec que el text està lluny dels objectius de la PAH”, ha dit Ortiz qui, no obstant això, ha expressat la seva confiança en què la mobilització ciutadana pugui fer canviar d’opinió el govern. La diputada ha dedicat la seva intervenció a parlar de les causes que van provocar la bombolla immobiliària i ha culpat els governs estatal i autonòmic de defensar els interessos de la banca i dels inversors per sobre dels de la ciutadania. “El banc accepta la dació sense problemes per a les grans immobiliàries que entren en fallida, mentre que a les persones que no poden pagar les exprem amb nous crèdits i refinançaments”, ha criticat Ortiz.

 

Indefensió

De les clàusules abusives que inclouen les hipoteques i que el propi Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha denunciat n’ha parlat l’advocada del col·lectiu jurídic Ius Dignum Victoria Suárez. La lletrada ha explicat que el 90% de les hipoteques signades des del 2005 n’inclouen tres, com a mínim. La primera referides a la situació de desavantatge del comprador -que no té els drets de qualsevol consumidor-; la segona, al desequilibri entre l’interès pactat i el que es paga en cas de demora -passant del 4% al 18%- i, en tercer lloc, que, en cas de judici, no es pot al·legar com a defensa l’existència de clàusules abusives que només es poden denunciar en un altre procés judicial. “La majoria dels compradors ignoren el contingut de la hipoteca que signen i és molt important llegir-ho tot, també en el cas d’un refinançament” ha dit Suárez qui ha denunciat diferents abusos que fan les entitats bancàries aprofitant la deseperació de les famílies que no volen perdre el seu habitatge i cauen en tota mena de paranys. L’advocada s’ha ofert a tornar a venir a Montcada en breu per resoldre dubtes de la PAH local i de les persones afectades per aquesta problemàtica.

Un altre dels assistents a la xerrada, el coordinador de l’àmbit de la migració i la ciutadania d’ICV, Juan Carlos Villamizar, ha expressat la seva preocupació per la reforma judicial que impulsa el Ministeri de Justícia i que pretén modificar, entre d’altres qüestions, com aconseguir o perdre la nacionalitat. “Ens podran retirar la nacionalitat si el govern considera que som un perill per a la seguretat nacional, d’aquesta manera el govern vol generar por entre el col·lectiu d’immigrants perquè no ens sumem a les mobilitzacions ciutadanes ni exercim cap acció reivindicativa”, ha lamentat Villamizar.

L’acte ha estat presentat per la regidora d’ICV-EUiA Laura Campos qui ha criticat “la campanya de descrèdit i difamació que s’està fent del moviment social de la PAH per desviar l’atenció del debat sobre la reforma de la llei hipotecparia i del problema real que provoquen els desnonaments”. Precisament l’encarregada de tancar la xerrada ha estat Daimí Pérez, en nom de la PAH de Montcada. Després d’explicar els objectius del col·lectiu, en la línia d’ajudar les persones afectades per aquesta problemàtica al municipi, Pérez ha insistit que “el més important és que la gent es mobilitzi amb celeritat i vingui a l’oficina d’atenció que tenim al Kursaal; això és primordial per poder trobar la millor solució possible al seu cas”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari