Acord per crear una comissió que estudiï la possibilitat de municipalitzar la gestió del servei de l’aigua

El document de la CUP va comptar amb el suport de tots els grups, a excepció del PP i C’s

La sessió plenària de l’Ajuntament de Montcada i Reixac celebrada aquest dimecres va donar llum verda a una moció promoguda per la CUP que insta el Ple a crear una comissió d’estudi de la municipalització de la gestió del servei de l’aigua i a convocar una audiència pública per sotmetre a informació i debat ciutadà el model de gestió d’aquest subministrament, que compti amb la presència de persones i col·lectius especialitzats en la matèria, així com els agents que actualment gestionen el servei. La moció va comptar amb els vots favorables de tots els grups municipals (PSC, ICV-EUiA-E, ERC, Círculo Montcada i CDC), a excepció de PP i Ciutadans, que no van fer cap intervenció durant el debat previ a la votació. Tots els partits que van donar el seu suport es van mostrar oberts a crear la comissió d'estudi, tot i reconèixer que aconseguir que la gestió de l'aigua torni a ser municipal no serà un procés fàcil ja que aquesta competència depèn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), qui té assignat el servei a la companyia Aigües de Barcelona (Agbar), una empresa mixta amb titularitat pública (15%) i privada (85%).

En la presentació de la seva moció, el regidor de la CUP, Gonzalo García, va defensar que la gestió d'un bé natural com l'aigua no ha d'estar en mans d'empreses que tenen "un afany de lucre i d'acumulació de capital" i va qualificar la recuperació de la gestió municipal com una qüestió de "voluntat política" perquè "voler és poder". García també va reconèixer que s'hauria de fer pedagogia entre la ciutadania en el cas de que la titularitat municipal provoqués un augment en el preu de les tarifes. En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Jordi Sánchez, creu que no està demostrat que canviar a una gestió pública encareixi els rebuts perquè, segons la seva opinió, l'aigua "genera uns beneficis que ara van principalment cap al sector privat", i va voler remarcar la qüestió legal. En aquest sentit, creu que el canvi de govern a l'AMB, amb una coalició formada per PSC, Barcelona en Comú i ERC, ha propiciat un debat sobre aquest tema. El regidor republicà va proposar treballar en dues línies: "Remunicipalitzar o que l'AMB faci una gestió pública de l'aigua com a bé universal".

En el seu torn de paraula, Ana Ballesta, de Círculo Montcada, va explicar les particularitats del municipi en aquest àmbit per formar part de l'AMB i va defensar el procés per engegar "una dura batalla per tornar a recuperar el servei per part dels ajuntaments" ja que, segons el seu criteri, "els béns bàsics no han de ser un negoci per a empreses privades". Segons Ballesta, la comissió que es vol crear ha de treballar per aconseguir una gestió pública, o en tot cas, "buscar els forats legals per impugnar l'actual contracte de concessió".

Òscar Gil, portaveu d'ICV-EUiA, va defensar "una gestió 100% pública de l'aigua sense matisos" i es va felicitar perquè el canvi de govern a l'AMB permeti fer canvis en aquesta qüestió per acabar reivindicant que, més que la municipalització, "s'aconsegueix que la gestió pública de l'aigua s'ampliï a tota l'AMB". Durant la seva intervenció, la portaveu socialista, Carme Porro, va incidir en els beneficis i desavantatges d'una hipotètica recuperació d'aquesta competència. Entre els problemes, va fer referència a les despeses que l'ajuntament hauria d'assumir en relació al manteniment o el sanejament del servei, posant com a exemple les últimes obres que van sufragades per l'AMB, i va posar en dubte que el consistori pogués fer front a les ajudes que l'entitat supramunicipal atorga a les famílies desafavorides a l'hora de pagar els seus rebuts. Daniel Moly, de CDC, creu que l'Ajuntament s'ha de "donar la oportunitat" d'estudiar aquest canvi que, segons la seva opinió, va en línia amb les converses que Junts pel Sí i CUP han mantingut a nivell general, i va animar l'equip de govern a crear aquesta comissió, que, l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), va definir com a "taula de l'aigua". Campos, que forma part del Consell Metropolità de l'AMB, va tancar aquest debat dient que des del nou govern de l’ens metropolità “hi ha el compromís de revisar les tarifes de l’aigua, per tal que siguin més justes i ecològiques”. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari