Acord per garantir l’accés universal a la sanitat pública

El consistori dóna suport a la moció amb els vots a favor de tots els grups a excepció del PP, que va votar en contra

El Ple de juliol, celebrat aquest dijous a la Casa de la Vila, va aprovar una moció presentada pel grup municipal d’ICV-EUiA amb l’objectiu de garantir l’accés universal a l’assistència sanitària. Amb aquesta finalitat, la moció acorda que l’Ajuntament de Montcada i Reixac continuï impulsant polítiques actives d’empadronament, incloent el denominat empadronament comunitari, ja que el padró municipal és requisit imprescindible per a l’accés i exercici del dret a l’assistència sanitària. El text demana també l’establiment d’acords amb les entitats socials i les ONG de la localitat per tal de garantir la màxima efectivitat en les polítiques actives d’empadronament.

 

La moció també inclou la realització d’una campanya informativa explicant les gestions que cal fer per accedir a la prestació sanitària pública i traslladar aquesta necessitat als centres d’atenció primària del municipi, per tal d’evitar situacions de desatenció. La moció insta el govern de la Generalitat que modifiqui els actuals requisits de les persones que tenien targeta sanitària individual i que han perdut el dret a ser assegurats a la Seguretat Social, per tal d’accedir directament a l’atenció sanitària de cobertura pública del CatSalut, sense cap termini.

 

El text va rebre el suport de tots els grups municipals a excepció del PP, que durant la sessió plenària no va donar cap explicació per argumentar el seu vot en contra. La regidora d’ICV-EUiA Laura Campos va destacar durant l’exposició de la moció que la sanitat universal és un bé comú “que està en perill” després de la nova llei del govern estatal i de la Generalitat que limita l’accés a tota la població “creant ciutadans de primera i segona categoria en funció de la seva renda o la seva situació administrativa”, va dir l’edil ecosocialista, qui va demanar traslladar els acords a l’Ajuntament perquè no es doni cap cas a Montcada. En aquest sentit, la regidora de Salut Pública i Consum, Mari Carmen González (CiU), va remarcar que a la ciutat no s’ha negat l’atenció a ningú: “No estem d’acord amb les polítiques de l’Estat espanyol, l’accés a la sanitat ha de ser universal i creiem que entre tots hem de protegir la salut”. La regidora d’Esquerra, Marta Aguilar, també va demanar que es continuï fent el mateix “perquè tothom tingui garantit el dret a la salut”, una petició que també va fer l’edil de C’s, Carmen Romero, qui va sol·licitar que “es mantingui el model de sanitat que teníem”. Per la seva banda, la portaveu del grup socialista, Carme Porro, va recordar que l’empadronament comunitari ja s’està duent a la pràctica a la ciutat. “També ens agradaria garantir que si aquestes persones han de sortir de Montcada, disposin de la targeta sanitària que els dóna dret a la sanitat pública”, va manifestar l’edil del PSC.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari