Activistes d’arreu d’Espanya participen a la trobada estatal organitzada a Montcada

La metgessa Carme Valls afirma que el medi ambient està relacionat en un 30% dels casos amb els problemes de salut que té la població

Una de les ponències ha estat a càrrec de la metgessa Carme Valls
Albert Calduch, al centre, acompanyat de dos representants de la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, José Luis Conejero i Manuel Gómez
Actuació dels Diables de Can Sant Joan en el marc de les jornades
Montcada Paròdia ha fet una performance pels carrers de Can Sant Joan en contra de la incineració a Lafarge
Els participants a les jornades, vestits amb semarretes reivindicatives, fotografiats amb una pancarta de denúncia

Els ciutadans hem d’exigir a la Sanitat pública que es facin estudis epidemiològics per determinar com la contaminació incideix directament en la salut de les persones, ja que al voltant d’un 30% dels problemes que sofreix la població està relacionat amb el medi ambient”. Aquesta és una de les manifestacions que ha fet la metgessa Carme Valls a la III Trobada de la Coordinadora estatal contra la incineració de residus en les cimenteres organitzada aquest cap de setmana al municipi per la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac. L’acte, que compta amb una setantena de participants arribats de diferents plataformes d’Espanya i Catalunya –com Toledo Aire Limpio, Bierzo Aire Limpio, Aire Net de Sant Feliu de Llobregat, l’AV de Pallejà, la Plataforma de Santa Margarida i els Monjos o la de Sakana Bizirik de Navarra, entre d’altres– s’ha iniciat a les 9h amb les intervencions dels representants de cadascun dels col·lectius que actualment s’estan mobilitzant en contra de la crema de residus a cimenteres i que han explicat les accions dutes a terme. El més encoratjador per a l’audiència ha estat el cas de Bierzo Aire Limpio que, gràcies a la pressió popular, ha aconseguit la paralització de l’Autorització Ambiental que estava tramitant la cimentera Cosmos per poder incinerar.

A continuació hi ha hagut tres ponències, la primera a càrrec de Carlos Arribas, coordinador d’Ecologistes en Acció al País Valencià, qui ha alertat sobre l’impacte ambiental de la incineració. “La crema de residus provoca inevitablement gasos que, quan surten de les xemeneies, van directament a l’atmosfera i els respirem; no hi ha cap filtre que pugui impedir això”, ha dit tot afegint que, “malgrat els límits que l’administració fixa quant a les emissions de contaminants, no està demostrat que per sota d’aquests no es contamini”. Arribas també carregat contra els arguments que fan servir les cimenteres per defensar la valorització energètica o la substació del coc de petroli per biomassa o altres residus. “No és cert –ha dit– que així es redueixen les emissions de CO2 ja que amb la incineració també en generes ”. El representant ecologista opina que el que s’ha de fer és promoure les polítiques de reciclatge per reduir el volum de residus a incinerar, seguint el model d’altres països d’Europa.

La metgessa i endocrina Carme Valls ha parlat a continuació sobre el resultat de diferents estudis d’experts internacionals que vinculen la contaminació amb malalties i ha incidit especialment en l’efecte negatiu de les emissions de partícules que provoca la incineració. “Està demostrat que les partícules petites afecten especialment l’aparell respiratori però el més preocupant són les nanopartícules aquelles que són tan minúscules que no es poden filtrar i que, a més, concentren un 50% de dioxines i furans, substàncies altament cancerígenes”, ha explicat Valls. La metgessa ha vinculat la contaminació amb tota mena de malalties –respiratòries, cardiovasculars, esterilitat masculina i femenina i amb diferents tipus de càncer. “L’administració ha d’estudiar seriosament la relació entre el medi ambient i la salut i aplicar, mentrestant, el principi de precaució, és a dir, no permetre que es facin activitats que impliquin un risc, com ara la crema de residus a cimenteres”, ha dit Valls des del convenciment que aquest tipus d’instal·lacions no poden estar properes a nuclis urbans.

La tercera i última ponència del matí ha anat a càrrec de l’advocat Albert Calduch qui ha acusat l’administració de defensar els interessos econòmics per sobre dels generals autoritzant la incineració a fàbriques de ciment. “Els ciutadans hem de fer servir la via legal per impedir que això passi i, malgrat que a priori pensem que és difícil guanyar, si no lluitem segur que perdrem”, ha conclòs.

A la tarda, les xerrades han continuat amb les intervencions de Joan Salabert, de CEPA, qui ha defensat el model Residu Mínim basat en concentrar tots els esforços en la recollida selectiva de la matèria orgànica i carregar el cost del tractament de la resta de residus directament en el fabricant dels productes. “El nostre objectiu és aconseguir que el 75% de les deixalles es pugui recuperar, d’aquesta manera es reduirien substancialment la incineració i els abocadors“, ha dit.

Mariel Vilella ha posat el punt final a les ponències de les jornades explicant què fa la GAIA, entitat a la qual representa i que lluita contra la incineració arreu del món. Vilella ha parlat de les conseqüències de l’efecte hivernacle i ha posat de manifest que el 5% del total de les emissions de gasos que el provoquen provenen de les cimenteres. “Ens enganyen quan diuen que amb el canvi de combustible per biomassa contribueixen a reduir el CO2“, ha afirmat tot afegint que “tant la UE com l’ONU estan afavorint que els subsidis climàtics -diners que s’haurien d’invertir en mecanismes per reduir l’efecte hivernacle– s’estan fent servir per construir cimenteres, incineradores, tèrmiques i nuclears als països del sud“.

La sessió de treball ha acabat ambla lectura d’un escrit de la FAVMiR a càrrec del seu president, Antonio Cera, en suport a la Coordinadora estatal i l’aprovació manifest d’aquesta contra la incineració de residus en cimenteres. A continuació els assistents a les jornades s’han desplaçat al barri de Can Sant Joan on han assistit a una cantada d’havaneres. Després de l’actuació, membres de Montcada Paròdia que han desfilat des de Montcada a Can Sant Joan fent una performance contra la incineració de residus a Lafarge, han llegit el manifest de la Coordinadora estatal i finalment han actuat els Diables de Can Sant Joan.

 

Seccions:

Deixa un comentari