Adif anuncia que l’adjudicació del projecte i l’inici de les obres és imminent
Tot fa preveure que els treballs, que duraran sis anys, podrien començar aquesta tardor
El somni col·lectiu del soterrament de l’R2 és a punt de fer-se realitat. Aquest va ser el missatge més repetit en el decurs de les Jornades pel Soterrament que van cloure ahir a la Casa de la Vila amb una sessió informativa en què van intervenir l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), i el sostdirector de Construcció Est d’Adif, Arturo Pastor. Tant els ponents com els representants de la resta d’administracions involucrades en el projecte –Ministeri de Transports, Generalitat, Ajuntament de Barcelona– que hi van participar en format vídeo van celebrar que el projecte estigui en la recta final del procés d’adjudicació.
La taula de contractació que està analitzant les diferents propostes presentades per les quatre Unió d’Empreses Temporals (UTE) que opten al projecte –que inclou tant soterrar les vies com la nova estació– ja ha obert tant les pliques tècniques com econòmiques i anunciarà en breu quina és l’oferta guanyadora. Pastor, però, no es va arriscar a posar cap data a l’inici de les obres, tot i que va reconèixer que la fi del procés “és imminent”.
Tant per envergadura com per inversió, el de Montcada és el projecte més important d’Adif dels darrers 10 anys
Únic a l’Estat
El que sí va confirmar el representant d’Adif és que, tant per envergadura com per inversió –621 milions d’euros–, el soterrament de l’R2 és l’actuació ferroviària més important dels últims 10 anys: “No hi ha cap projecte d’aquesta magnitud a tot l’Estat; per al meu equip, es tracta d’una actuació il·lusionant i d’un gran repte que volem culminar amb èxit”. Per assolir el grau més alt d’excel·lència, Pastor va afegir que Adif contractarà els millors assessors en diferents àmbits, com ara estructures, mines, hidrografia i medi ambient, entre d’altres. I és que les obres per soterrar les vies des de Vallbona fins passat el riu Ripoll serà una actuació complexa, no només per la dificultat d’haver de construir el túnel en superfície en el tram que passa pel centre del municipi, si no perquè mentre es facin les obres es mantindrà el servei ferroviari.
“Parlem d’una actuació que durarà al voltant de sis anys i que inevitablement provocarà molèsties; hi haurà molt moviment de maquinària i vehicles pesants i treballs que es faran a la nit, mentre no circulin trens, però el final pagarà la pena”, va explicar Pastor. En la mateixa línia, l’alcaldessa va demanar una mica més de paciència a la ciutadania després de suportar durant dècades el pas de la infraestructura.
“Si hem sabut conviure tot aquest temps amb el soroll dels trens i els passos a nivell, podrem fer-ho també amb unes obres que transformaran el nostre municipi i ens permetran tancar aquesta gran ferida que ens travessa”, va manifestar Campos.
Si hem sabut conviure tot aquest temps amb el soroll dels trens i els passos a nivell, podrem fer-ho també amb unes obres que transformaran el nostre municipi
Laura Campos, alcaldessa
També Jordi Sánchez va parlar de la importància que tindrà aquest projecte des del punt de vista urbanístic i territorial per a Montcada, tot i que va assenyalar que els beneficis no només repercutiran en el municipi. “El soterrament implica una gran aposta pel transport públic, ja que permetrà millorar la xarxa de Rodalies, amb la incorporació d’una tercera via”, va dir l’edil.
Anna Solano, en representació de la Plataforma Tracte Just, va celebrar que després de prop de 20 anys de lluita col·lectiva el projecte estigui a punt de concretar-se, tot i que després dels entrebancs viscuts, ho va fer des de la prudència. “Fins que el soterrament no sigui una realitat, seguirem empaitant per garantir que les molèsties de les obres no vagin més enllà de l’estrictament necessari i que tot es fa d’acord amb el previst”, va manifestar tot reclamant que la unitat d’acció política, tècnica i ciutadana es mantingui fins al final.
La Plataforma celebra des de la prudència que la lluita iniciada fa gairebé 20 anys hagi donat els seus fruits
Explicacions i agraïments
La sessió tècnica inclosa a les Jornades pel Soterrament va incloure informació detallada sobre el projecte a càrrec del cap de construcció d’Adif i un apartat d’agraïments a totes les persones que al llarg dels darrers set anys han participat des de diferents administracions en el desenvolupament del projecte. I a la fi de l’acte es va desvetllar la campanya amb el lema ‘Comença’ que l’Ajuntament va iniciar fa uns dies als mitjans locals per crear expectació sobre l’inici de les obres.