Albert Pont: ‘Catalunya continua sent tractada com un territori ocupat’

El president del Cercle Català de Negocis reflexiona sobre les relacions entre Catalunya i Espanya

Albert Pont, durant la xerrada que va fer a la Casa de la Vila davant de prop d'un centenar de persones
Laura Grau

Prop d'un centenar de persones van assistir ahir la tarda a la conferència que va fer a la Casa de la Vila el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont, convidat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Montcada. Pont va centrar el seu discurs en la discriminació per motius identitaris que ha patit històricament Catalunya, posant com a exemples la infrarepresentació del territori català als òrgans de poder de l'Estat espanyol, –enfront la sobrerepresentació de territoris com Castella, amb molta menys població– i l'escassetat de ministres d'origen català des de l'arribada de la democràcia fins a l'actualitat. "Tot això fa que no puguem tenir pes en les decisions polítiques que es prenen a Madrid", va dir.

En aquest sentit i remuntant-se als fets de 1714, l'analista considera que Catalunya continua sent tractada com "un territori ocupat", afirmació que va argumentar donant xifres sobre el dèficit fiscal acumulat des dels anys vuitanta i fins a l'actualitat, que puja a 276.000 milions d'euros, i posant de relleu la concepció radial de les infraestructures, "en què les vies de transport de la perifèria les paguen els ciutadans i les del centre van a càrrec dels pressupostos generals".

Pont va concloure que la política de subvencions del govern central, "només vetlla pels interessos de la comunitat autònoma de Madrid" i posa en evidència dos models econòmics oposats. "Espanya és un autèntic forat negre, on es dilapiden els diners en grans projectes com la LAV, la finalitat dels quals és beneficiar les grans empreses constructores".

Pont és autor de 'Delenda est Hispania' (Viena Edicions), un dels llibres de capçalera de l'independentisme recent, del qual ja se n'han publicat fins a vuit edicions. Recentment ha publicat 'Addendum. L'endemà de la independència', que reflexiona sobre qüestions com el repartiment del deute, la nacionalitat dels nous ciutadans catalans i el reconeixement internacional de l'Estat català.

L'acte va ser presentat per Consol Cervera, presidenta de l'ANC local, i Miquel Àngel Gràcia, membre montcadenc del Cercle Català de Negocis. Cervera va aprofitar l'acte per fer una crida a la gent perquè conservi la targeta censal de les eleccions europees per si el govern central es nega a facilitar el cens electoral per celebrar la consulta sobiranista del 9 de novembre.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari