Apaxco concentra activistes d’arreu del món en lluita contra la incineració de residus a cimenteres

Dos representants de la Plataforma Antiincineració han participat a la trobada organitzada el passat cap de setmana

Conejero i Gómez, a la dreta de la imatge, sostenen una pancarta contra la incineració de residus en un acte reivindicatiu fet a la planta de la multinacional Holcim
Plataforma Antiincineració

Dissabte, 1 de desembre, tornaran a Montcada i Reixac els representants de la Plataforma Antiincineració José Luis Conejero i Manuel Gómez després de participar del 22 al 26 de novembre a les Terceres Jornades Internacionals contra la incineració de residus a cimenteres organitzades a Apaxco (Mèxic), municipi ubicat en una de les regions més contaminades del món on es concentren fins a cinc cimenteres i una petroquímica. Per la devastació ambiental i la toxicitat de l'aire, els científics anomenen aquest sector com "regió de sacrifici" ja que la seva població, d’uns 40.000 habitants, està exposada a 115 grans fonts contaminants que són la causa de malalties cancerígenes i respiratòries. Una normativa mediambiental molt laxa i la manca d’inacció per part de les administracions han obligat les comunitats afectades a unir-se en defensa del seu hàbitat i la seva salut. La lluita, però, és molt desigual segons s’ha posat de manifest a les Jornades Internacionals en què una vuitantena d'activistes locals i d’arreu del món han compartit amb científics i experts les seves experiències.

"Ha estat molt interessant conéixer la lluita d’unes comunitats on viu gent amb molt pocs recursos però amb una gran dignitat", ha manifestat Conejero, colpit per l’impacte de veure el grau de contaminació que hi ha a Apaxco i als municipis del seu voltant. "Tenen un riu, el Tula, on aboquen indústries de tota mena sense cap control i aquestes aigües, plenes d’escuma i amb una pudor fètida, són les que els camperols utilitzen per regar els seus camps", lamenta l’activista montcadenc tot recordant l’aspecte que fa uns anys tenia també el Besòs al seu pas per Montcada abans que es entressin en funcionament les actuals depuradores.

 

Implicació directa

Durant els dies passats a Mèxic, els dos membres de la Plataforma Antiincineració han estat protagonistes a la roda de premsa de presentació de les Jornades, on van explicar la lluita del col·lectiu contra la crema de residus a Lafarge, i també han participat en diferents accions reivindicatives, com el tancament simbòlic de dues cimenteres on es cremen a diari tones de residus contaminants. "En la planta d’Holcim, que pertany a la multinacional de Lafarge, vam veure milers de pneumàtics a punt per cremar i, malgrat que els agents de seguretat van intentar impedir que féssim fotos, hi ha videos publicats a la nostra pàgina de Facebook –Avv Can Sant Joan– on es veu clarament el que fan a diari", ha explicat Conejero.

Després de les Jornades, que s'han fet amb el suport de les entitats Alianza Global para Alternativas a la Incineración GAIA i Zero Waste Europe i que han acabat amb un manifest, els representants de la Plataforma es mostren disposats a seguir sumant esforços per acabar amb l’ús de les cimenteres com a "incineradores". "Com a comunitats afectades de tots els països ens hem d’unir, perquè el nostre enemic comú són les transnacionals que fan aquestes pràctiques", ha manifestat Gómez. L'any vinent, la celebració de la quarta edició de l'esdeveniment es farà a El Salvador.

Deixa un comentari