Aprovat el nou expedient de contractació per a les escoles bressol municipals Camí del Bosc, Can Casamada i Mitja Costa

El plec recull algunes de les millores que reclamen les treballadores a nivell educatiu i laboral

Infants de l'EBM Camí del Bosc durant la jornada d'adaptació, el primer dia d'aquest curs
Sílvia Alquézar

L’Ajuntament va aprovar aquest dijous a l’últim Ple de l’any un nou expedient de contractació per a la prestació del servei de les escoles bressol municipals Camí del Bosc (Can Cuiàs), Can Casamada (Montcada Centre) i Mitja Costa (Terra Nostra), després que el passat mes d’abril es paralitzés el procés per estudiar les propostes del personal. El plec, que compta amb el suport de tots els grups municipals, recull algunes de les millores que reclamen les treballadores.

La regidora d’Educació, Jessica Segovia (ECP), va exposar les principals novetats que incorpora el nou contracte, que se signarà per tres cursos amb una pròrroga d’un any per un import de 5.387.872,80 milions d’euros. “El pressupost és un 66% més elevat que a l’anterior convocatòria perquè s’han actualitzat els preus d’acord amb la inflació actual”, va explicar l’edil, tot afegint que també “s’han inclós les despeses de menjador i els ingressos que es rebran per part de la Generalitat per la gratuïtat de P2”.

El pressupost és un 66% més elevat que a l’anterior convocatòria perquè s’han actualitzat els preus d’acord amb la inflació actual i s’han inclós les despeses de menjador i els ingressos per part de la Generalitat per la gratuïtat de P2

Jessica Segovia, regidora d’Educació

Millores del servei i dels salaris

La licitació contempla millores per atendre l’alumnat com la incorporació de dues educadores a les aules de P2 durant tot el matí i la substitució de la figura de la vetlladora per una especialista en Necessitats Educatives Especials (NEE). També s’inclouen com a factors puntuables la millora del contracte amb el servei Dapsi, que passaria de 45 a 65 hores.

L’expedient també preveu un increment salarial del 2% cada any i l’equiparació del sou del personal nou al de la resta de treballadores. “L’augment és obligatori i puntuable, però no hem pogut eliminar el concepte de millora compensatòria absorbible perquè ve marcat pel conveni col·lectiu”, va argumentar la regidora.

L’augment és obligatori i puntuable, però no hem pogut eliminar el concepte de millora compensatòria absorbible perquè ve marcat pel conveni col·lectiu

Jessica Segovia, regidora d’Educació
La directora de l’EBM Camí del Bosc, Ana Fernández, durant la seva intervenció a l’últim Ple de l’any
Sílvia Alquézar

Demandes del personal

En representació del col·lectiu de treballadores, en el torn de precs i preguntes del públic, hi va intervenir Ana Fernández, directora de l’EBM Camí del Bosc, qui va lamentar que es mantingui aquest concepte: “L’augment no el notarem a la nòmina. Continuarem tenim problemes per arribar a final de mes, amb un sou net que arriba als 1.300 euros per 38 hores a la setmana”, va explicar l’educadora.

L’augment no el notarem a la nòmina. Continuarem tenim problemes per arribar a final de mes, amb un sou net que arriba als 1.300 euros per 38 hores a la setmana

Ana Fernández, directora de l’EBM Camí del Bosc

L’origen d’aquesta situació es remunta al 2006, quan l’Ajuntament va apostar per millorar el sou del personal de les escoles bressol del municipi amb aquest complement, ja que el salari mitjà del sector no superava els 600 euros mensuals. En el seu dia va ser molt positiu però, amb els anys, les treballadores han perdut poder adquisitiu perquè les diferents millores salarials del sector han quedat absorbides per aquest tipus de concepte i no s’han vist reflectides en el seu sou.

Deixa un comentari