Aprovat un document contra la judicialització de la política catalana

La moció, proposada pel Comitè de Defensa de la República, va rebre el suport del govern municipal, el PDeCAT i la CUP, i els vots en contra del PSC, Cs i el PP

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila, ha aprovat en la sessió ordinària de març una moció proposada pel Comitè de Defensa de la República i signada per ICV-EUiA, ERC, Círculo, el PDeCAT i la CUP, en contra la judicialització de la política catalana. El text, que no va comptar amb el suport del PSC, Cs i el PP, insta l’Estat espanyol i la Fiscalia General de l’Estat a retirar les acusacions contra totes les persones encausades pel procés sobiranista. La moció també reclama a l’Estat que deixi de judicialitzar qüestions polítiques i exigeix l’alliberament dels polítics i activistes empresonats.

 

El debat es va allargar més d’una hora en un to cordial, fet que va agrair l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), perquè feia temps que no es discutia un tema relacionat amb el procés sobiranista amb serenor i sense beligerància”. Les forces a favor de la moció van coincidir a destacar que la política s’ha de resoldre amb política i no amb processos judicials. Per ordre d’intervencions, el primer a parlar va ser el portaveu de la CUP, Josep Galván, qui va fer un paral·lelisme entre la situació actual contra el procés sobiranista i el que es va viure a Alemanya abans de la II Guerra Mundial amb la condemna de persones innocents. La història no perdona i el poble tampoc. Quedareu com el que sou, uns repressors sense cap i sense sentiments”. En representació del PDeCAT es va expressar Montse Sánchez, qui va defensar la moció “ per dignitat” i va denunciar el funcionament de la justícia espanyola, “que demana 11 anys de presó per ocupar un rectorat, 7 anys per una violació i 6 per prevaricació o tràfic d’influències i, depèn de qui siguis, com el cas Urdangarín, no entres a la presó”. D’altra banda, José Domínguez, de Círculo Montcada, va manifestar el seu suport al text “per recuperar la democràcia”, demanant que “les disputes polítiques no es resolguin als tribunals”. Sobre la doble vara de medir al món judicial també va fer referència el regidor d’ERC Salvador Serratosa, qui també va lamentar que “l’estament judicial no estigui al servei de la justícia, sinó del partit governant i el poder. Mentre hi hagis càrrecs electes a la presó, serà impossible que la política catalana torni a la normalitat. L’últim a intervenir en suport de la moció va ser el regidor d’ICV-EUiA Òscar Gil, qui va recordar que la situació actual té el seu origen en el recurs que va tirar enrera l’Estatut del 2006, aprovat per àmplia majoria al Parlament català. “Aquell recurs no s’hauria d’haver produït i des de llavors arrosseguem aquesta situació. La política s’ha de resoldre amb política”, va dir, afegint que les lleis les apliquen els jutges però les aproven els polítics.

 

Els tres partits que van rebutjar la moció van insistir en la importància de respectar les decisions judicials. La portaveu del PP, Eva García, va defensar que “a Espanya existeix la separació de poders. El problema és que vostès només es creuen les sentències que els interessa”. Per a la regidora popular, “els polítics i activistes catalans no estan empresonats per les seves idees, perquè faria temps que estarien a la presó, sinó per un presumpte delicte de sedició i rebel·lió, contemplat al codi penal”. Per la seva banda, el portaveu de Cs, David Gerbolés, va exposar algunes informacions aparegudes a la premsa per defensar la tesi que es va incomplir la llei per tirar endavant el procés sobiranista. L’edil també va lamentar que Catalunya no tingui una llei electoral pròpia i justa, que faria que avui Inés Arrimadas ja fos presidenta” i va demanar respecte mutu “perquè hi ha dos municipis que ja han declarat Arrimadas persona non grata”.

 

Per la seva banda, el PSC va criticar tant la judicialització de la situació actual com la vulneració de drets en referència a la llei exprés tramitada al Parlament per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre. “S’ha de respectar la independència del poder judicial i la separació de poders perquè són una garantia per protegir els drets de la ciutadania”, va dir la seva portaveu, M. Carmen Porro, qui va comentar que l’única vegada que no ha participat en un procés electoral va ser l’1-O en considerar que s’havien vulnerat els seus drets. L’edil va demanar “seny” per recuperar la normalitat de la vida política catalana.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari