Campanya contra la proliferació del mosquit tigre

La seva picada pot transmetre un virus que provoca febre i dolor articular

La detecció a Catalunya d’algun cas de febre o virus chikungunya fa que enguany les administracions posin més èmfasi en la prevenció de la proliferació del mosquit tigre i en evitar que es propaguin les malalties que aquesta espècie pot transmetre, com és el cas del virus esmentat. El chikungunya es transmet per la picada de mosquits i es caracteritza per febre elevada i dolor articular. Altres símptomes freqüents són mal de cap, nàusees, cansament, erupcions cutànies, conjuntivitis i dolor muscular. Per alleugerir-ne els símptomes, s’aconsella descansar, beure líquids per prevenir la deshidratació i prendre medicaments per combatre la febre i el dolor. Per prevenir les picades, s’aconsella utilitzar repel·lents i mosquiteres.

 

Per evitar la proliferació del mosquit tigre cal eliminar tots els punts on es pugui acumular aigua, com recipients, joguines, gerros o plats dels testos que estiguin a l’exterior i a les zones de drenatge o canals de desguassos. Aquesta espècie aprofita l’acumulació d’aigua per pondre els ous que després d’evolucionar com a larves aquàtiques, esdevindran individus adults.

 

El mosquit tigre –que es va detectar a Catalunya per primer cop al 2004– és actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, amagant-se en zones d’ombra. Volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria i se’ls reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos. La picada comporta moltes molèsties i per evitar-les es poden instal·lar mosquiteres als edificis perquè no en passin per finestres, portes o altres obertures. En el cas d’una picada, s’ha de rentar i desinfectar bé la zona afectada i si les molèsties duren molt, anar al metge. Per a més informació es pot consultar el web http://canalsalut.gencat.cat o bé trucar al 012 o al 061, CatSalut Respon, en cas de picada.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari