César Arrizabalaga passa a ser exalcalde

L’edil s’ha acomiadat en un Ple extraordinari del càrrec que ha ocupat des de 1999

“M’acomiado com a alcalde amb la mateixa il·lusió amb què vaig asumir el càrrec el 1999, content i satisfet per haver contribuït a que la ciutat hagi donat un salt qualitatiu”. Així s’ha expressat César Arrizabalaga en el seu discurs de comiat com alcalde de Montcada i Reixac, que s’ha produït en el decurs del Ple extraordinari aquest dilluns. La transcendència de l’acte ha despertat l’interès de la ciutadania que ha omplert tant la Sala de Plens com la Institucional, on s’ha pogut seguir la sessió per circuit tancat de televisió. També hi han assistit alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de municipis de l’àmbit metropolità, que han volgut acomiadar-se de qui ha estat alcalde durant 11 anys.

“Em sento afortunat d’haver pogut exercir aquesta responsabilitat única que és un dels més grans honors per a un polític”, ha subratllat l’exedil. Sense entrar a detallar les accions, Arrizabalaga ha fet balanç de las seva gestió: “Vaig trobar un municipi que estava creixent i que s’estava fent gran, amb noves necessitats i demandes; hem destinat tots els recursos i els esforços a situar Montcada com a referent a l’Àrea Metropolitana, amb bons equipaments i la planificació de les principals infraestructures”.

Arrizabalaga s’ha mostrat esperançat amb els reptes de futur que afronta la ciutat i ha demanat el màxim suport institucional per a la futura alcaldessa, María Elena Pérez, qui prendrà possessió del càrrec en un Ple extraordinari a principi de juliol: “Confio plenament en les seves qualitats i estic convençut que la primera alcaldessa que tindrà la nostra ciutat representarà un canvi generacional i de lideratge absolutament positiu”.

Per últim, l’exedil s’ha acomiadat de tothom donant les gràcies a la confiança de la població i reconeixent “la lleialtat de Convergència, com a soci de govern, en un pacte modèlic de gran treball i respecte”. Amb la dimissió de César Arrizabalaga i mentre no es produeixi la presa de possessió de la nova alcaldessa prevista per a la primera setmana de juliol, des d’aquest dimarts el primer tinent d’alcalde i soci de govern, Joan Maresma (CiU), ocuparà l’alcaldia de forma accidental.

ORGULL, GRATITUD I RECONEIXEMENTS
El portaveu del grup municipal del PSC, Carles Guijarro, ha definit César Arrizabalaga com una persona “tenaç i tossuda” que “s’ha dedicat en cos i ànima al que volia”. Segons l’edil, “ell va fer que s’obrissin per a Montcada les portes d’altres institucions”, en referència a les aportacions que ha rebut el municipi d’entitats supramunicipals. “Els que tenim memòria sabem que sí hi ha hagut l’aire fresc que vam prometre al 1999, ha indicat Guijarro, detallant actuacions com la creació de centres cívics als barris, els camps de futbol, el Kursaal, la conversió de l’acadèmia Lis en un equipament municipal, les escoles bressol, l’Escola d’Adults o el projecte insígnia d’Arrizabalaga, el complex Montcada Aqua. “Tot i que queda molt per fer, hem d’estar orgullosos de com deixes la ciutat”, ha dit el portaveu a Arrizabalaga. Sobre els retrets de l’oposició, Guijarro ha dit que “la crítica gratuïta serveix per a molt poc” i ha recordat que “les candidatures encapçalades per Arrizabalaga sempre han guanyat les eleccions”. “Nosaltres hem de continuar, però el trobarem molt a faltar”, ha afegit.

En nom de CiU, el regidor Joan Maresma s’ha mostrat “orgullós” del treball que s’ha aconseguit per Montcada durant els 11 anys que ha format part del govern amb el PSC. “Hem consolidat un projecte de ciutat, hem convertit els riscos en oportunitats i hem invertit molt en la gran transformació de Montcada “, ha apuntat l’edil, qui també ha recordat que CiU no comparteix la decisió de l’exalcalde de no acabar el mandat, sobretot “en un moment difícil per la conjuntura econòmica”. Rigor, honestedat i coherència són, segons Maresma, els principis de la seva formació: “Sempre hem prioritzat els interessos de ciutat per damunt dels de partit”. Als grups de l’oposició, Maresma els ha dit que el seu grup sempre ha fugit de la “política de clavegueres i de la demagògia”. L’edil ha afirmat que “entre el PSC i CiU hi ha complicitat si parlem en termes de coratge polític” i ha tancat el seu parlament dient a Arrizabalaga: “Te’n vas amb la tranquil·litat de la feina ben feta”.

L’OPOSICIÓ SUSPÈN LA GESTIÓ
ICV-EUiA, PPC i Esquerra han qualificat les formes de governar de “prepotent i poc dialogant”. Els tres grups municipals a l’oposició han criticat de forma enèrgica la gestió d’Arrizabalaga. José M. González, el portaveu d’ICV-EUiA -el grup majoritari a l’oposició- ha denunciat la poca participació activa que l’exalcalde ha donat a la ciutadania i la manca de diàleg i ha criticat “els punts foscos urbanístics” del seu govern. González creu que “l’aire fresc que tant prometia al 1999 no s’ha vist per enlloc”. Des d’ICV-EUiA, s’ha dit que la bonança econòmica dels darrers anys, “lluny de beneficar la ciutadania, només han servit per augmentar la pressió fiscal”, i ha denunciat “un augment residencial desmesurat”. “Vostè mereix sortir sense agraïments ni reconeixements”, ha conclòs González.

La intervenció més crítica ha estat la de la portaveu del Partit Popular, Eva García, que ha retret a Arrizabalaga que marxi “sense resoldre els interrogants que han despertat entre la ciutadania l’aparició del seu nom en el sumari del cas Pretòria”. García ha anat més enllà i ha acusat l’exedil de contribuir “a desprestigiar la política i fomentar la cultura del ‘pelotazo’”, referint-se a les sospites que la portaveu insisteix hi ha sobre actuacions urbanístiques com Vista-Rica La Rasa, Font Pudenta, el trasllat de Valentine o la construcció del centre comercial El Punt. També ha acusat Arrizabalaga d’actuar de forma despòtica: “Vostè s’ha cregut que Montcada és la seva finca particular”.

Des d’Esquerra, la portaveu Marta Aguilar, ha retret a Arrizabalaga que la ciutat continua arrossegant els problemes “endèmics” que existien abans de la seva arribada al 1999. Per a Aguilar, “la seva prioritat s’ha limitat a centrar-se en l’expansió urbanística, sense teixir la dispersió territorial, i oblidant la mobilitat, l’aparcament i les infraestructures”. Esquerra s’ha mostrat “decebuda” amb la complicitat de Convergència, que “ha estat una guàrdia pretoriana de l’alcalde que ha salvat l’estabilitat del govern”, ha conclòs Aguilar.

PROTESTES DAVANT LA CASA DE LA VILA
Durant la celebració del Ple han tingut lloc dues manifestacions davant la Casa de la Vila. Una l’ha protagonitzat la Plataforma Antiincineració, que just avui mateix ha rebut la notícia que la cimentera Lafarge ha començat a fer servir biomassa com a combustible. La Plataforma ha distribuït un manifest en el qual es pregunta “quins interessos tenen la Generalitat i el senyor César Arrizabalaga per donar suport a la incineració?” i demanaven la dimissió de l’exalcalde “per ajudar la cimentera, en contra de la salut dels veïns”. L’altra mobilització l’han dut a terme membres de l’Assemblea de Joves per l’afer del mural que al març del 2009 van pintar a la llera del Ripoll, conjuntament amb l’Abi i el Grup de Dones de Can Cuiàs, amb motiu del Dia de la Dona Treballadora. L’Ajuntament va denunciar els autors del mural que, segons han explicat els col·lectius, han estat sancionats amb 7 multes de 121 euros cadascun. “Les actituds dels nostres mandataris no corresponen al període democràtic en què vivim sinó d’altres èpoques passades”, diu el manifest que han repartit els convocants.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari