Comença la prohibició de fer foc al bosc

La prohibició de fer foc al bosc i en un perímetre de 500 metres, en prevenció d’incendis forestals, ha entrat en vigor avui i s’estendrà fins al 15 d’octubre. El Decret de la Generalitat que dóna peu a les restriccions diu que no es podran cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de […]

La prohibició de fer foc al bosc i en un perímetre de 500 metres, en prevenció d’incendis forestals, ha entrat en vigor avui i s’estendrà fins al 15 d’octubre. El Decret de la Generalitat que dóna peu a les restriccions diu que no es podran cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni es podran aixecar focs d’esbarjo. La prohibició no afecta les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d’obra sense mataguspires. L’absència de pluges durant l’hivern pronostica que l’estiu serà sec i que Montcada haurà d’estar alerta davant la possibilitat de focs. Justament ara entra en vigor el nou Pla quatriennal de prevenció d’incendis que fa la Diputació i que aplicaran l’Ajuntament i l’Associació de Defensa Forestal local, l’ADF, recentment constituïda.

Les mesures de prevenció que entren avui en vigor també inclouen la prohibició d’abocar escombraries i restes vegetals en zones forestals i industrials, que puguin ser causa de l’inici d’un foc, així com llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc o utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys boscosos. Montcada té 1.830 hectàrees de zona forestal i agroforestal, distribuïdes entre la Serralada de Marina, Collserola, el Turó de Montcada i el Pla de Reixac. La recent creada ADF local és una de les entitats que vetlla per la seguretat del bosc. El coordinador de l’agrupació de Montcada, Eduard Martín, explica què no es pot fer a partir d’ara a les zones forestals.

Ara que comença el bon temps són habituals les barbacoes. Eduard Martín, de l’ADF, ha indicat que aquesta activitat es podrà continuar fent durant aquests mesos sempre i quan s’apliquin una sèrie de mesures de seguretat. Entre d’altres, la barbacoa no pot estar envoltada de vegetació i ha d’haver un punt d’aigua al costat.

Ara també entra en vigor el nou Pla quatriennal de prevenció d’incendis que fa la Diputació. El document obliga a complir les normatives quant a la xarxa viària, l’amplada dels camins i el seu manteniment i l’existència d’un protocol d’emergència per actuar en cas que sigui necessari. Enguany, a diferència dels anteriors, el municipi compta amb una xarxa d’hidrants a la serralada de Marina en el sector de Vallençana-Reixac que facilitarà als bombers la seva actuació en cas d’incendi. A més, les dotacions també es beneficiaran de la intervenció que ha fet el Consell Comarcal del Vallès Occidental a tres camins de Vallençana-Reixac i a un altre peri-me-tral que dóna la volta al Turó a mitja alçada de la muntanya.
El Departament de Medi Am-bient del Consistori també ha fet un re-que-riment als propietaris de parcel·les del Bosc d’en Vilaró perquè les mantinguin netes de matolls i rebaixin la densitat de l’arbrat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari