Constituïda la Comissió per abordar el barraquisme

Està formada per la Generalitat, l’Ajuntament, el Consorci del Besòs, l’AMB i la Diputació

Imatge d'una de les barraques, amb el Turó de Montcada de fons
Arxiu/Lluís Maldonado
La primers reunió de la Comissió es va fer a la Delegació del Govern de la Generalitat
La primers reunió de la Comissió es va fer a la Delegació del Govern de la Generalitat
Imatge d'una de les barraques, amb el Turó de Montcada de fons
Imatge d'una de les barraques, amb el Turó de Montcada de fons
La primers reunió de la Comissió es va fer a la Delegació del Govern de la Generalitat

La Comissió Tècnica per a la diagnosi del barraquisme a la llera del riu Besòs ja s'ha constituït oficialment. Ha estat aquest dilluns a la seu de la delegació del Govern de la Generalitat a Barcelona. El nou ens, participat per diferentes conselleries, el Consorci del Besòs, l’Ajuntament de Montcada i Reixac, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona s’encarregarà d’analitzar des de diferents vessants la situació de les barraques ubicades al Pla del Besòs, dins del terme municipal montcadenc.

La reunió de constitució de la Comissió ha estat presidida per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (JxC). A través d'un comunicat de premsa, Cervera ha destacat la importància de crear el grup de treball per abordar el que qualifica un “greu problema" pel volum de barraques que s’hi concentren al sector –al voltant de 500– tot i reconèixer que també existeix a d'altres indrets de Catalunya. “Cal fer un estudi real de la situació per poder definir els plans d’actuació que s’hauran de posar en marxa amb els diferents departaments amb competències en el tema”, ha manifestat Cervera tot posant en valor que aquest treball es faci des de la proximitat al territori.

'Cal fer un estudi real de la situació per poder definir els plans d’actuació que s’hauran de posar en marxa amb els diferents departaments amb competències en el tema', Violant Cervera

La Comissió Tècnica per a la diagnosi del barraquisme està presidida pel delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, encarregat de coordinar el projecte. Els departaments de la Generalitat que en formen part són Drets Socials, Acció Climàtica, Salut, Presidència, Educació, Empresa i Treball, Igualtat, Interior, i Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori. “Ens trobem en el punt de partida d’un treball que s’ha de fer amb molt rigor tècnic i amb la màxima lleialtat entre departaments i institucions, perquè es tracta d’una realitat d’enorme complexitat des d'un punt de vista territorial i social” ha declarat Morral.

Les principals tasques a fer pel nou ens seran: recopilar informes sobre la situació actual, aportant antecedents i context amb informes elaborats per entitats o administracions; topografiar la zona, delimitant l’àmbit d’actuació a la llera del rei Besòs i elaborant un plànol de les barraques i la seva categorització, i explorar la singularitat de la situació, comptant les activitats que s’hi realitzen i realitzant un cens de persones que hi viuen.

'La Comissió té per davant un repte molt gran i molt valent, perquè en aquesta zona al voltant del riu Besòs s’hi concentren 500 barraques amb singularitats molt diferents', Laura Campos

La Comissió Tècnica per a la diagnosi del barraquisme a la llera del riu Besos respon a la crida que l'alcaldessa, Laura Campos (ECP), va fer públicament el passat mes de gener, arran la mort d'una parella en un infrahabitatge del Pla del Besòs mentre dormia a causa de la inhalació de fum de la foguera que havia fet per escalfar-se. L'edil ha celebrat la posada en marxa de la Comissió Tècnica entenent que és “un repte molt gran i molt valent, perquè en aquesta zona al voltant del riu Besòs s’hi concentren 500 barraques amb singularitats molt diferents”, ha dit.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari