Crida a la participació a la cadena humana que es farà en defensa de la sanitat pública

La mobilització, que convoca el col·lectiu Marea Blanca, es farà el 17 de maig a Barcelona

D'esquerra a dreta, Barberà, Cuesta, Martí i Cera
Pilar Abián

Els col·lectius de tot Catalunya que lluiten en defensa de la sanitat pública i que han adoptat el nom de Marea Blanca organitzen el 17 de maig, a les 12h, a Barcelona una cadena humana en contra de les retallades sanitàries i la política de privatització d’aquests serveis. Alguns dels promotors del moviment van ser ahir dijous a Montcada en un acte convocat per la Favmir per explicar els motius de les seves reivindicacions. El metge jubilat Antoni Barberà va afirmar que “des del Departament de Salut de la Generalitat s’estan coent agressions molt grosses contra el sistema públic català”. Com a exemple de les seves manifestacions, Barberà va explicar que s’ha aprovat per decret permetre que s’ofertin serveis sanitaris privats a centres públics i que, malgrat que el Parlament ha votat en contra, el conseller Boi Ruiz està decidit a vendre la cessió dels historials clínics a empreses. “L’argument és que els donarien sense constar el nom dels pacients, però ja sabem que avui dia és fàcil poder creuar informació i acabar esbrinant a qui pertanyen; això no ho podem permetre”, va denunciar el ponent. Barberà també va lamentar que, malgrat que ja hi ha tractament per a l’hepatitis C, cada dia moren una dotzena de persones a Espanya perquè el medicament que permet la seva cura costa 43.000 euros quan el seu cost podria ser de 100 si es posessin en marxa els mecanismes necessaris per eludir la patent.  

 

 

 

Futur de l’ICS

 

A continuació, va intervenir un altre exmetge, Pep Martí, qui va treballar 45 anys a la Vall d’Hebron. “La crisi –va dir- ha estat una excusa per retallar i degradar el servei públic allargant les llistes d’espera i col·lapsant les urgències, tot amb l’objectiu de facilitar el camí cap a la privatització”. Segons Martí, l’estratègia del Departament de Salut passa per fragmentar l’ICS que és l’empresa més gran de tot Catalunya, amb 45.000 empleats. “Volen atomitzar-la creant consorcis que, tot i ser públics, es gestionen com a ens privats i, per tant, poden eludir els controls a què estan sotmeses les administracions públiques”, va dir.

Trini Cuesta, de la coordinadora d’entitats SAP-Muntanya i treballadora en actiu a la Vall d’Hebron va incidir en la necessitat que els usuaris s’informin sobre els seus drets. “El que està passant és indignant, no podem consentir que una visita amb el metge de capçalera ens la donin a un mes vista, o d’aquí a any si es tracta de l’especialista, ni tampoc que donin l’alta pacients ingressats amb símptomes de febre o infecció”, va denunciar Cuesta.

 

Tot els ponents van coincidir a destacar la importància d’anar a votar als comicis que es faran al llarg de l’any ­–locals, autonòmics i generals- per donar suport als partits que estan defensant la sanitat pública amb convicció.  El president de la Favmir, Antonio Cera, es va comprometre en nom de la Federació veïnal a promoure dijous vinent, a la parada que el col·lectiu tindrà a la Fira de Sant Jordi,  la participació a la manifestació del 17 de maig i a recollir signatures contra el consorci hospitalari que la Generalitat vol crear a Lleida.

Seccions:

Deixa un comentari