Crítiques al Pacte de migració i asil de la Unió Europea

La Regidoria de Cooperació i Solidaritat i Montcada Solidària commemoren el Dia de les persones refugiades

L'activista Laurent Cohen, amb les regidores Dori Alcalá i Dámaris Sánchez, a la dreta de la imatge
Premsa Ajuntament

El Pacte de migració i asil, signat el passat mes d’abril per la Unió Europea, no soluciona la problemàtica de la pressió migratòria als països d’arribada, contràriament l’agreuja en apostar per protegir fronteres i per retornar els demandants d’asil. En no disposar de vies segures i legals, moltes de les persones que marxen del seu lloc d’origen fugint de guerres o altres causes que posen la seva vida en perill són víctimes de màfies, veuen vulnerats els seus drets i moltes acaben ofegades al mar intentant arribar a Europa. Aquesta va ser una de les denúncies que es van fer ahir en el marc de la commemoració del Dia Mundial de les persones refugiades. La Regidoria de Cooperació i Solidaritat, amb la col·laboració de l’ong local Montcada Solidària, va organitzar ahir diferents activitats a la plaça de l’església per conscienciar la població sobre aquest drama humanitari.

L’ONU xifra en més de 36,4 milions de persones el nombre de refugiats al món i en 75,9 milions, el de desplaçats

Segons l’ONU, actualment hi ha 36,4 milions de refugiats al món i 75,9 milions de desplaçats a causa dels conflictes armats, la crisi climàtica i l’augment de les desigualtats socials. En el seu parlament, la regidora de Cooperació i Solidaritat, Dámaris Sánchez (PSC), va expressar el compromís de l’Ajuntament amb les polítiques i els projectes del Fons Català de Cooperació, que ha rellançat la campanya Món Local Refugi Actua contra les Fronteres hostils que van en la línia de donar suport jurídic, accés a la salut, atenció psicosocial i assistència humanitària a les persones en moviment a les fronteres euroafricanes, de la Mediterrània oriental i del sud de Mèxic.

En nom de Montcada Solidària, Eulàlia Relat va criticar el Pacte de migració i asil, en la seva globalitat i el fet que s’hagi fet amb poca participació de les organitzacions de la societat civil que defensen els drets humans de les persones migrades i refugiades. Un altre dels testimonis de la jornada commemorativa el va aportar Laurent Cohen, veí del municipi i un dels fundadors de l’Associació Catalana de jueus i palestins Junts.

Cohen va denunciar l’ocupació del territori palestí per part d’Israel i el genocidi a la Franja de Gaza. “És important que la ciutadania es continuï manifestant en contra de la guerra per forçar la seva aturada i permetre que els palestins puguin viure en pau i tornar a la seva terra”, va dir.

Deixa un comentari