‘Davant l’abús de les entitats financeres, el millor és una resposta col·lectiva’

L’Associació d’usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya participa en una xerrada informativa organitzada per l’OMIC

Àlex Duandé, durant la xerrada informativa feta a la Casa de la Vila
Pilar Abián

Els tècnics de consum de l’Associació d’usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (Aicec), Àlex Duandé i Isabel Pons, van ser els encarregats d’explicar ahir a la Casa de la Vila què són les clàusules de sòl, què hem de tenir en compte a l’hora de negociar una hipoteca i en quina situació es pot donar un desnonament. L’acte el va organitzar l’OMIC amb el suport de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) de Montcada i Reixac. Duandé, que va dur el pes de la xerrada, va explicar les interioritats de la Llei hipotecària i va fer recomanacions a tenir en compte a l’hora de contractar una hipoteca, com ara que la quota a pagar no superi el 30% dels ingressos familiars; comparar les ofertes de diferents entitats financeres i parar l’atenció per detectar possibles clàusules abusives. D’acord amb l’última normativa aprovada per l’Estat, les entitats no poden aplicar, entre d’altres, les clàusules següents: la d’indisponilibilitat (no poder llogar o vendre la propietat hipotecada); la resolució anticipada per disminució del patrimoni (l’entitat no pot exigir per aquest motiu el pagament total del deute); l’arrodoniment dels interessos a l’alça; o el venciment avançat per defunció del titular o per haver deixat de pagar una quota (ara el mínim són 3).

“Les clàusules del contracte han de ser accessibles i entenedores i és obligatori que el document estigui al notari a la nostra disposició tres dies abans de la signatura”, va explicar Duandé. Respecte les assegurances que les entitats intenten ‘colar’ als usuaris en el moment de signar una hipoteca, Aicec assenyala que l’única exigible és la d’incendis i que en cas de contractar-ne d’altres, convé mirar més les exclusions que no pas les cobertures. El tècnic també va recomanar conservar els fulls de publicitat del producte que, en cas de judici, pesen més que el contracte.

 

Clàusules del sòl. Duandé va explicar que aquest tipus clàusules, que fixen el percentatge mínim d’interès a aplicar a les quotes de la hipoteca, han estat considerades abusives pel Tribunal Suprem per manca de transparència, arran d’una demanda interposada per Adicae, l’Associació d’usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances d’Espanya: “Incomprensiblement el Suprem, no obliga a retornar els diners cobrats i hem calculat que la mitjana per familia afectada entre el 2008 i el 2012 pot anar al voltant de 6.000 euros”. No obstant això, Adicae considera esperançadores les resolucions dictades per altres tribunals. Des del passat 9 de maig, l’entitat de consumidors ja ha aconseguit quatre sentències en què diversos jutges han obligat entitats financeres a tornar els diners cobrats de més als demandants. Amb aquesta nova victòria judicial ja són gairebé 150 les clàusules sòl eliminades mitjançant les demandes agrupades que Adicae està presentant a tot Espanya.

“Segons la legislació espanyola, el deute hipotecari és perpetu; això no passa a cap pais d’Europa. Si una empresa fa fallida té una segona oportunitat, però si una família no pot pagar la hipoteca, hi està encadenada de per vida” va lamentar Duandé qui va animar als assistents a ser consumidors crítics i a implicar-se en la defensa dels seus drets. “Davant l’abús financer –va concloure- el millor és una resposta col·lectiva”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari