David Meseguer presenta el documental ‘La revolta silenciosa dels kurds a Síria’

El periodista vol divulgar el procés d’autodeterminació que ha iniciat aquest poble, perseguit i discriminat durant mig segle

David Meseguer, durant la xerrada que va fer al Casal Popular El Brot
Laura Grau

El kurd, és un un poble d’origen indoeuropeu que habita a la regió muntanyosa del Kurdistan, al sud-oest del continent asiàtic. La seva població està formada per uns 25 milions de persones, dispersos entre Turquia, l’Iran, l’Iraq i Síria, on n’hi viuen uns dos milions. Precisament, per la fragmentació d’aquesta cultura entre diferents estats, els kurds han patit discriminacions i persecucions de forma repetida durant mig segle. El periodista David Meseguer, convidat ahir la tarda al Casal Popular El Brot, va parlar sobre la realitat dels kurds que viuen a Síria, principalment a la franja nord. Amb l’esclat de la guerra civil al país, en el marc de les anomenades ‘primaveres àrabs’, els kurds sirians han posat en marxa un procés d’autodeterminació que vol posar fi a la repressió que viuen des de gairebé 50 anys i promoure el seu reconeixement polític i cultural. Aquest és el tema del documental ‘La revolta silenciosa dels kurds de Síria’, que l’autor freelance va realitzar al 2013 i del qual va projectar un fragment durant la seva xerrada.

 

Segons Meseguer, l’actualitat sobre el procés històric que viuen els kurds “és objecte d'una gran marginació informativa ja que els enfrontaments armats entre el règim sirià i els diferents grups opositors monopolitzen la cobertura periodística”. Aquest és el motiu que l’ha impulsat a donar a conèixer l’altra Síria,  la que ha apostat per una lluita pacífica des de l’inici de la revolta, el març de 2011. “Crec que és una situació semblant a la viscuda a casa nostra amb la fi de la dictadura franquista i amb paral·lelismes amb la situació que vivim actualment”, va destacar el periodista.

Seccions:

Deixa un comentari