Dempeus denuncia que el govern català vol convertir la sanitat pública en un negoci

Activistes del col·lectiu fan una xerrada a Montcada, convidats per la Favmir, coincidint amb la manifestació dels dijous per les urgències

Lola Castro, durant la seva intervenció, acompanyada d'Antonio Cera, president de la Favmir, i Toni Barberà, de la Plataforma Dempeus
Arxiu/Laura Grau

La manifestació que fa la Favmir cada dijous per reclamar les urgències va comptar ahir amb la participació de dos membres de la Plataforma Dempeus per la Sanitat Pública, Toni Barberà, i Lola Castro, també vinculada a la Plataforma per la Sanitat Pública del Baix Llobregat. Al final del recorregut, els dos activitats van parlar sobre la situació de l’actual sistema públic de salut a la Sala Institucional de la Casa de la Vila davant d’una vuitantena de persones.

Com a treballadora de l’Institut Català de la Salut (ICS), Lola Castro va denunciar les retallades dels drets dels treballadors, que han vist reduïts en un 15% el seu horari i el seu sou. “Aquesta política forma part de l’atac al sistema públic de salut”, va dir l’activista, qui va denunciar que al mateix temps que es precaritza la situació laboral dels empleats, “es blinden els salaris dels alts directius, alguns dels quals tenen interessos en empreses privades de l’àmbit sanitari, incorrent en clares incompatibilitats”. Castro considera que els governs, tant estatal com autonòmic, estan promovent un canvi de model, que posa fi a la universalitat de la salut i a l’equitat del sistema. Davant d’aquest panorama, proposa l’organització i la mobilització ciutadana, posant com exemple el cas del Baix Llobregat, on les accions de protesta van paralitzar la derivació de serveis que prestava l’hospital públic de Viladecans a centres privats.

Toni Barberà, metge jubilat, va confirmar amb dades les tesis de Castro sobre el retrocès en el dret de la població a la salut, fent menció d’informes públics de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons els quals la pròxima generació a Espanya i Catalunya estarà molt pitjor atesa que l’anterior. Barberà també va qüestionar els missatges que el poder fa servir el poder per justificar les retallades, com l’afirmació que Catalunya gasta massa en salut, que no tot por ser gratis i que és millor tenir una assegurança privada. “Primer, la nostra comunitat dedica només el 5% del PIB a la salut –un punt per sota d’Espanya i dos punts per sota d’Europa-; segon, res és gratis perquè la sanitat la paguem entre tots els ciutadans, i tercer, les mútues poden servir per a intervencions senzilles, però en casos de malalties greus, els millors professionals estan a la sanitat pública”. També va denunciar l’estratègia de dilatació de les llistes d’espera per disuadir els malalts i que se’n vagin al sector privat.

L’activista de Dempeus va reivindicar la necessitat que la gent prengui consciència de la seva capacitat de canviar les coses mitjançant la lluita col·lectiva, posant com exemple la paralització de mesures com l’euro per recepta o, en el cas de Madrid, els èxits de les marees blanques contra la privatització de 7 hospitals. “Perquè, no ens enganyem, això és una lluita de classes, una lluita del poble contra l’oligarquia, els burgesos i els feixistes”, va concloure Barberà, enmig de grans aplaudiments per part del públic.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari