Denúncia contra la Generalitat per ‘beneficiar’ la cimentera

El fiscal de Medi Ambient s’afegeix a la querella de l’AV Can Sant Joan i acusa un ex-alt càrrec de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic

L'empresa Lafarge es troba a pocs metres del barri de Can Sant Joan
Pilar Abián

El fiscal de Medi Ambient, Toni Pelegrín, s’ha afegit a la querella penal presentada per l’AV Can Sant Joan a finals de març contra la Generalitat i la cimentera Holcim per prevaricació –en el cas de l’administració– i per delictes contra el medi ambient. La demanda, fonamentada en 15 motius que l’entitat considera constitutius de delicte, ha estat admesa a tràmit pel Jutjat Penal número 27 de Barcelona i s’acaba de fer públic que Pelegrín coincideix amb la tesi de l’advocat de l’entitat veïnal, Albert Calduch, pel que fa a considerar que, amb les seves actuacions, la Generalitat ha afavorit l’empresa. El fiscal, però, no veu indicis de delicte en l’apartat de la denúncia contra la cimentera per risc greu de contaminació atmosfèrica.

Després d’analitzar la documentació en què es fonamenta la querella i d’investigar els possibles indicis de delicte, Pelegrín dirigeix la seva denúncia contra l’ex-cap dels serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic al 2015, a qui acusa de cooperador necessari d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. El fiscal argumenta que va ser ell qui va promoure l’atorgament d’una nova Autorització Ambiental Integrada (AAI) a la cimentera, basant-se en la que es va concedir l’any 2008 i que va ser posteriorment declarada nul·la pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Pelegrín assenyala que el directiu va propiciar l’atorgament de la llicència ambiental a la cimentera l’any 2015 sabent que l’estudi ambiental que l’acompanyava era obsolet

Pelegrín assenyala que, en comptes d’iniciar un nou procediment, el directiu es va limitar a publicar la nova AAI el 2015 en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) sabent que l’estudi ambiental que l’acompanyava era obsolet que no contemplava les disposicions de les normatives europees i estatals vigents ni els canvis substancials que havia incorporat la cimentera –entre els quals la substitució de part del combustible fòssil per residus.

Tant l’advocat de l’AV, Albert Calduch, com el president de l’entitat, José Luis Conejero, han expressat la seva satisfacció per la decisió del fiscal. “Ell ha entès que almenys l’ex-cap dels serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha de ser imputat, ara toca que el jutge instructor dugui a terme la seva investigació i determini si hi ha més encausats; nosaltres esperem que els delictes quedin provats i els responsables, condemnats”, ha manifestat Calduch.

Tant l’advocat de l’AV, Albert Calduch, com el president de l’entitat, José Luis Conejero, han expressat la seva satisfacció per la decisió del fiscal.

El litigi de l’AV Can Sant Joan contra la cimentera es va iniciar al 2009
Arxiu/ Sílvia Alquézar

En paral·lel a aquesta querella, l’AV ha impugnat per la via administrativa l’atorgament de la nova llicència ambiental concedida per la Generalitat a la cimentera el passat mes de març, el que possibilita l’empresa a seguir amb la seva activitat, tot i les resolucions dictades per TSJC i ratificades pel TS que declaraven nul·les les autoritzacions atorgades al 2008, 2015 i 2017 i que instaven la Generalitat a tancar la planta. “Aquestes resolucions judicials han estat ignorades de forma reiterada, per això ens hem vist obligats a recórrer a la via penal”, ha manifestat Conejero.

Holcim nega cap tracte de favor per part de la Generalitat i, contràriament, assenyala els perjudicis que ha sofert per ‘l’error de forma’ en la primera tramitació de l’AAI

La direcció d’Holcim, per la banda, no comparteix l’opinió del fiscal ni de l’AV Can Sant Joan pel que fa al suposat “tracte de favor” rebut per la Generalitat. “És absolutament fals; ben al contrari ens ha perjudicat per l’error de forma amb què es va fer la primera tramitació”, ha manifestat l’empresa. La cimentera també ha afegit que el control que fa l’administració de la seva activitat és “rigorós i exhaustiu i transparent” i que precisament per haver complet amb tots els requisits exigits ha rebut recentment la nova AAI.

Deixa un comentari