Eduardo Reyes: ‘Vull la independència perquè els meus fills no hagin d’emigrar’

El president de Súmate presenta el llibre ‘Cuando todos contamos’ a la Casa de la Vila davant d’una setantena de persones

Reyes, parlant, acompanyat de Montse Sánchez, Sergi Argelès i Miquel Àngel Carbajo, i dos testimonis del llibre 'Cuando todos contamos'
Laura Grau

“Nos interesa menos el origen de la gente que su destino”, aquesta és una de les afirmacions que fa l’escriptor Albert Sánchez Piñol al pròleg del llibre ‘Cuando todos contamos’ (La Campanya), que ha editat l’associació Súmate com a eina política per ampliar la base social favorable a la independència de Catalunya. El llibre es va presentar ahir la tarda a la Casa de la Vila davant d’una setantena de persones en un acte que va comptar amb la col·laboració de l’ANC i amb la presència de representants dels tres partits sobiranistes, CiU, ERC i la CUP.
Consol Cervera, de l’ANC, va obrir l’acte elogiant la tasca de Súmate, creada fa un any i mig, i  assenyalant les similituds entre els dos col·lectius: “Provenim de la societat civil, som apartidistes i treballem perquè el poble pugui decidir el seu futur”. El llibre,  escrit per Jordi Fexas i Núria Clotet, recull testimonis de ciutadans que han optat per l’opció independentista, tot i tenir orígens i sensibilitats diferents, “perquè els millors actius d’aquesta causa són les persones que s’han convençut en els últims tres i quatre anys”, va dir Fexas. Dos d’aquests testimonis van explicar les seves raons pel canvi, basades en el pragmatisme. “Jo vull seguir sent espanyol, però si volem que el país funcioni ens hem de separar d’Espanya”, va dir un d’ells. L’altre, d’origen madrileny però amb més de 60 anys vivint a Catalunya, creu que “la independència és el principi d’un canvi social necessari”.
El president de Súmate, Eduardo Reyes, fill de pares cordovesos que van emigrar a Catalunya, va manifestar sentir-se espanyol i català, “però estic fart del centralisme de l’estat espanyol, que ens reprimeix, ens margina i ens expolia”. Reyes vol que Catalunya torni a ser un país ple d’oportunitats, com ho va ser per als seus pares, “i que els meus fills no hagin de marxar de la seva terra per tenir un futur”. Va acabar el seu discurs instant els partits sobiranistes a recollir el clam de la societat civil en la seva tasca política.
Montse Sánchez, de CiU, filla de pares andalusos, creu que “és el moment de canviar cap a un a país on tothom se senti representat”. Per a Sergi Argelès, de la CUP, “el dret d’autodeterminació suposa l’oportunitat de democratitzar el país i recuperar els drets socials”, i per Miquel Àngel Carbajo, d’ERC, “sortir d’Espanya és l’única opció per garantir el futur dels nostres fills”.
 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari