El 40% dels locals de planta baixa que hi ha al municipi estan buits

Així queda recollit en un estudi elaborat per l’Ajuntament realitzat el passat mes d’octubre

Diversos locals buits de planta baixa a l'inici del carrer Barcelona Centre
Premsa Ajuntament

Montcada i Reixac viu un procés de desertització amb una progressiva pèrdua del seu teixit comercial segons es desprèn dels resultats de l’estudi que l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha encarregat a l’empresa Focalizza per actualitzar el cens de l’activitat comercial urbana, posant especial relevància en la llista de locals de planta baixa que estan ocupats i buits. Segons aquest estudi, que es va fer a peu de carrer durant el mes d’octubre de l’any passat, a Montcada hi ha un total de 1.107 locals, dels quals un 62,3% estan ocupats (690) mentre que la resta, un 37,7% (417), estan buits. D’aquests, un total de 75 estan en procés de ser reactivitats a través d’un oferiment de lloguer o venda, mentre que hi ha 342 que estan en desús i no donen cap informació sobre la seva possible utilització futura. L’estudi, que s’ha centrat especialment en les tres principals zones comercials del municipi situades a Montcada Centre, Mas Rampinyo i Can Sant Joan, també determina que el percentatge més gran de locals buits es dona a Can Sant Joan -un 45,47% dels 158 establiments disponibles- mentre que la major ocupació es concentra a Montcada Centre -un 65,41% dels 399 locals existents.

En relació amb els establiments que estan en actiu, l’estudi també determina que a Montcada predomina el sector serveis (59,7%) mentre que el comerç al detall representa un 36,4%. El subsector més elevat és el de la hostaleria i la restauració (21,1%), seguit del quotidà alimentari (16,09%). Altres conclusions d’aquest treball especifiquen que a Montcada hi ha una espai comercial amb manca de dinamisme fet que provoca que els potencials compradors busquin alternatives en plataformes online o municipis propers. L’estudi també determina que hi ha una bona diversitat, es preserva la identitat pròpia per l’absència de clonatge comercial amb grans marques globals i la població està ben abastida amb productes quotidians, tot i que aquesta tendència es pot veure amenaçada per culpa de la discontinuïtat que genera l’excessiva presència de locals buits, fet que no convida al passeig o a la compra comparada de productes no quotidians.

Amb l’objectiu d’intentar millorar el dinamisme del comerç local, els responsables d’aquest treball proposen que l’Ajuntament creï una comissió de locals buits que s’encarregui d’exercir com a servei d’intermediaió entre els seus propietaris i els potencials emprenedors. A més, recomanen fomentar l’embelliment dels negocis que no estan ocupats i del propi espai comercial; impulsar mesures específiques que contribueixin a la introducció de noves activitats econòmiques i engegar projectes de reactivació social i cultural que permetin obtenir una major diversitat.

Els resultats d’aquest estudi es van donar a conèixer durant la trobada virtual que la Taula d’emergència de comerç va celebrar el 2 de març amb la presència del regidor de Comerç de l’Ajuntament, Salvador Serratosa (ERC), i representants de l’oposició, les associacions de comerciants de Montcada Centre i Can Sant Joan, així com l’empresa que gestiona el Centre Comercial El Punt. Durant la seva intervenció, Serratosa va expressar que aquest treball “ens han posat sobre la taula una realitat molt crua, més de la que ens podíem imaginar, i ens ha de servir per indicar-nos el camí a seguir, treballant en conjunt per intentar revertir aquesta situació que ens permeti disposar d’una major continuïtat comercial”. Tot i reconèixer les dificultats que el comerç està patint amb la pandèmia de la Covid-19, el regidor es va mostrar partidari de crear en el futur una comissió específica sobre els locals buits que estigui oberta a tots els propietaris amb l’objectiu de posar-los en contacte amb possibles emprenedors. L’Ajuntament està pendent de rebre en les properes setmanes un altre estudi complementari sobre l’activitat comercial al municipi que també inclourà un pla de dinamització.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari