El 8M fa una crida a ‘estar vigilants’ perquè els drets de les dones no tornin a ser qüestionats

Més de 200 persones participen a la manifestació reivindicativa que va recòrrer els carrers del centre

Manifestació del 8M de l'any passat
La regidora d'Igualtat, Feminismes i LGTBI, Jessica Segovia, va agafar el megàfon al carrer Major per llençar consignes reivindicatives
Manuela Valenzuela va llegir el manifest, que va ser traduït simultàniament en llengua de signes catalana

“No oblideu mai que només caldrà que esclati una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornin a ser qüestionats, per això hem de mantenir-nos vigilants tota la vida”. Aquesta reflexió de l’escriptora Simone de Beauvoir va presidir la manifestació del 8M a Montcada, que va tenir lloc ahir la tarda amb la participació de més de 200 persones.

La mobilització va recòrrer el tram comprès entre l’avinguda de la Unitat i la plaça de l’Església, on l’activista Manuela Valenzuela va llegir el manifest, elaborat pel Grup de Dones Feministes del municipi. “Any rere any, les dones continuen manifestant-se pels seus drets perquè ens corresponen més i perquè patim a diari la por de perdre el que hem aconseguit’, indica l’escrit, que posa com a exemple de drets perduts la situació actual de les dones a l’Afganistan o el centre d’internament de persones estrangeres de la Zona Franca, a Barcelona, on al mòdul de dones ‘es continua exercint una violència racista i masclista que ni podem ni devem permetre’.

Any rere any, hem de sortir al carrer perquè patim a diari la por de perdre el que hem aconseguit

Manuela Valenzuela, Grup de Dones Feministes de Montcada

El document també denuncia la precarietat laboral de les treballadores de la llar, de les temporeres del camp, així com els atacs a la llei trans ‘una llei que celebrem, tot i saber que és insuficient, però al patriarcat li sembla massa’. El clam a favor de les llibertats es va fer extensiu a totes les dones: racialitzades, empobrides, migrades, discapacitades, transsexuals, homosexuals, menors o grans.

Molts homes es van sumar a la manifestació del 8M pels carrers de Montcada. Foto: Berta Barcons

Programa del 8M

Per segon any consecutiu, la maternitat és un dels eixos del programa a Montcada i Reixac pel 8M i en aquesta ocasió es dedicarà a la maternitat i la diversitat funcional. El 17 de març tindrà lloc la jornada ‘Maternitat i (dis)capacitats’ a l’Auditori Municipal, de 17.30 a 20h.

Hi intervindran la professora i investigadora de la UOC Asun Pié Balaguer; Ana Álvarez-Errecalde, mare i fotògrafa especialitzada en cures i discapacitat i fundadora del projecte ‘Care: cuidar importa’; i Carolina Ibáñez Barea; mare d’un fill amb diversitat funcional i presidenta de la Fundació Adimir.

Un altre dels actes destacats del programa és la xerrada ‘Treball sexual i prostitució. Aclarint conceptes i explicant models d’abordatge’. Serà el 24 de març (18 h), a la Casa de la Vila (Major, 32) i comptarà amb les intervencions de Paula Arce, investigadora del grup de recerca Antígona, de la UAB; i d’Anna Saliente, sociòloga especialitzada en gènere.

Més activitats
El 14 de març, el Centre Cívic La Ribera acollirà el videofòrum El treball invisible de les dones (17h). L’endemà, dia 15 , hi haurà la xerrada ‘Bruixeria: ahir i avui’, a l’Auditori Municipal, a càrrec de Clàudia Pujol i Devesa, convidada per l’Aula d’Extensió Universitària (17.30h). Aquest mateix dia, a les 18.30h, s’inaugurarà la mostra ‘Dones i Aigua’, a càrrec del grup de dones creadores Minerva, al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina. D’altra banda, l’obra de teatre ‘Mujeres atacadas’, del grup local Teatroia’t, prevista el 19 de març al Kursaal s’ha anul·lat per motius de salut d’un membre de la companyia. Les entrades es retornaran al mateix número de compte amb el que van ser comprades el més aviat possible. Per a qualsevol dubte respecte a la devolució, es pot enviar un correu electrònic a [email protected]

El programa del 8M recupera el tradicional sopar de dones que es venia fent cada any abans de la pandèmia. Serà el 24 de març, a les 21 h, al Café Colon (Colon, 5). El preu és de 15 euros i cal reservar plaça abans del 20 de març al telèfon 662 585 755.

Deixa un comentari