‘El capitalisme i la crisi són dues cares de la mateixa moneda’

L’economista Josep Maria Busqueta va presentar dimarts al Casal El Brot el seu llibre ‘L’hora dels voltors’

L'economista Josep Manel Busqueta durant la presentació del seu llibre al Casal Popular el Brot
Sílvia Alquézar

L’economista Josep Manel Busqueta, del Seminari d’Economia Crítica Taifa, va presentar el seu llibre ‘L’hora dels voltors’ en un acte al Casal Popular el Brot el 29 d’octubre. El volum, editat per Edicions El Jonc, explica les causes de la crisi, fent un anàlisi de l’origen de la conjuntura actual i valorant les seves conseqüències sobre la ciutadania en forma de retallades i privatitzacions. “El capitalisme i la crisi són dues cares de la mateixa moneda”, va indicar Busqueta, qui va afegir que al llarg de la història s’han viscut altres situacions similars “que només han servit per augmentar les diferències i les injustícies inherents en el propi sistema”. L’economista també va desmuntar les tesis que afirmen que l’inici de la crisi es troba en la mala gestió dels banquers i en el fet que els ciutadans hagin viscut per sobre de les seves possibilitats. “L’origen l’hem d’anar a buscar a les relacions desiguals del capitalisme i les seves pròpies contradiccions”, va comentar.

El llibre també fa una repassada “pel procés d’espoli” sobre la ciutadania que està suposant la crisi amb la privatització de serveis públics i la destrucció de l’estat del benestar. En aquest sentit, l’economista va remarcar que després de cada crisi el capitalisme estableix unes noves normes de joc. “L’objectiu és pressionar a la baixa les condicions de la població, amb un nou model encara més agressiu i explotador”, va apuntar Busqueta, afegint que és evident que la seva finalitat actual és que moltes societats occidentals com els països del Sud d’Europa quedin fora del nou capitalisme que s’està estructurant.

En la part final de la seva exposició, l’economista va plantejar la necessitat de crear una nova societat lluny de les desigualtats que genera el capitalisme. Així ho recull en el seu llibre, en què proposa un model basat en el municipalisme alternatiu, l’economia social, les finances ètiques i l’agroecologia. “L’economia ha de ser un instrument a disposició de la vida de les persones per satisfer les seves necessitats, no com passa ara que es deixa en mans de les lleis del mercat i la competitivitat”, va dir Busqueta, posant especial èmfasi en la democratització de tot el procés.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari