El carril per autobús i cotxes amb alta ocupació de la C58 costarà 125 milions d’euros

Per fer possible aquesta infraestructura caldrà fer un viaducte a l’alçada de Montcada

El nou Pla d’Inversions de l’empresa pública Túnels i Accessos de Barcelona S.A. (TABASA) destinarà 433 milions d’euros al finançament de diverses infraestructures en la xarxa de transports amb un horitzó de 6 anys. Entre aquests projectes figuren el carril d’autobús i vehicles amb alta ocupació de la C58 des de la nostra ciutat i la millora de la línia vallessana dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Des del govern de la Generalitat destaquen que el Pla d’inversions de TABASA té com a objectius prioritaris potenciar el transport públic, especialment el ferroviari, tot incrementant la capacitat i l’oferta entre Barcelona i el Vallès. Un altre objectiu seria promoure un “ús més racional del transport privat amb una major ocupació dels vehicles privats, facilitar la intermodalitat i millorar la seguretat i la fluïdesa de circulació dels vehicles privats”.

El projecte del nou carril bus a la C-58 entre Ripollet –a l’alçada del Pont Vell- i l’avinguda Meridiana– preveu la construcció d’una via addicional de l’autopista C-58, ubicada a la mitjana de l’autopista en gairebé tot el tram, que permetrà també la circulació dels vehicles d’alta ocupació (VAO).

L’obra té un termini de construcció d’un tres anys i un cost previst de 125 milions d’euros. La longitud aproximada del carril bus serà de 6,7 km i l’espai per ubicar-lo es farà ampliant els laterals de l’autopista. Aquesta nova via, que serà segregada respecte a les actuals calçades de l’autopista C-58, tindrà dos carrils, tots dos en el mateix sentit, encara que seran reversibles, ja que es podran utilitzar en sentit Barcelona i en sentit Vallès, d’acord amb les necessitats concretes de mobilitat.

Fonts de la Generalitat indiquen que la realització de l’obra comptarà amb “ algunes estructures singulars” i indica que l’enllaç del carril amb la C58 a Ripollet es formarà a partir d’una estructura elevada a la qual es podrà accedir en direcció Barcelona des de la mateixa autopista i des de l’exterior a Ripollet. Aquest accès tindrà també un ramal de sortida conformant així un trident viari. Aquest mateix accés elevat, d’uns 300 metres, descendirà aleshores per deixar el carril bus a nivell d’autopista i continuar cap a Barcelona pel centre de la calçada. L’enllaç conformarà també unes pèrgoles per damunt dels vials existents.

L’altra estructura singular de la que informa la Generalitat és la creació d’un viaducte a Montcada (a la imatge, el projecte virtual). Segons aquestes fonts, l’actual autopista està formada per dos viaductes, un per cada sentit. Per tal de construir el nou carril bus-VAO es formarà un viaducte sostingut sobre pilones al mig dels dos existents. Tindrà uns 500 metres de longitud i en direcció Barcelona finalitzarà també sobre una estructura en pèrgola per superar la C-33 i la línia de tren Barcelona-Vic. Finalment el carril bus, ja a nivell i pel centre de la calçada, s’incorpora a la Meridiana i al carril bus ja existent a la dreta de la calçada mitjançant regulació semafòrica.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari