‘El cibercrim creix a gran velocitat i tots hi estem exposats’

El director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, explica a l’Aula Mir la importància de navegar en entorns segurs

Tomàs Roy, durant la seva intervenció a l'Auditori Municipal
Berta Barcons

Un de cada cinc delictes que es cometen avui dia estan relacionats amb el cibercrim, terme que defineix les activitats il·lícites realitzades principalment a través d’Internet mitjançant l’ús d’instruments tecnològics com ara ordinadors, smartphones o altres dispositius portàtils. Aquesta va ser una de les dades que el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC), Tomàs Roy, va oferir durant la xerrada que va fer ahir a l’Auditori Municipal en el marc de la programació mensual de l’Aula Mir. L’ACC és l’organisme que s’encarrega de prevenir, detectar, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes de comunicacions electròniques i als sistemes d’informació públics, i de gestionar la ciberseguretat a Catalunya, minimitzar els danys i el temps de recuperació de les xarxes i els sistemes en cas de ciberatac i col·laborar amb els cossos policials i les autoritats judicials.

Davant d’una setantena de persones, Roy va explicar que els delictes informàtics estan creixent a un ritme vertiginós. “Segons dades de l’FBI, actualment genera més diners el cibercrim que el narcotràfic i paradoxalment les penes que hi ha per aquests delictes són irrisòries, per això els delinqüents opten cada cop més per aquesta especialitat, menys perillosa per a ells però molt més lucrativa”, va explicar el director de l’ACC. Roy va afegir que la digitalització no s’ha de veure com un procés dolent sinó positiu, però obliga la societat a protegir-se.

‘El cibercrim genera més diners que el narcotràfic i paradoxalment les penes que hi ha per aquests delictes són irrisòries per això els delinqüents opten cada cop més per aquesta especialitat’

Tomàs Roy, director de l’ACC

Atès que els participants a la xerrada eren majoritàriament gent gran, Roy es va focalitzar en aquest públic per transmetre-li un missatge de confiança i no de preocupació. “L’objectiu d’aquestes trobades no és atemorir sinó conscienciar, informant sobre quins són els delictes informàtics més habituals i quines mesures de prevenció podem prendre”, va afegir Roy tot reconeixent que el risc de ser-ne víctima sempre hi és perquè els delinqüents inverteixen molts esforços en perfeccionar les seves extorsions. “Fins i tot la persona més preparada pot caure en un engany o pot ser víctima del robatori de dades, bé perquè no ha navegat en un entorn segur o bé perquè algun organisme públic o empresa que disposa de la seva informació ha sofert un ciberatac”.

Fins i tot la persona més preparada pot caure en un engany o pot ser víctima del robatori de dades’

Tomàs Roy, director de l’ACC

Delictes més habituals

El director de l’ACC va alertar sobre les estafes i enganys més habituals vinculats amb la suplantació d’identitat i va recomanar no clicar cap link que arribi al mòbil per més que la font sigui, a priori, fiable. “Dubteu sempre de tot allò que no hagueu demanat i confirmeu l’operació amb una trucada al banc, l’empresa o la persona que suposadament està interlocutant amb vosaltres”. Canviar les contrasenyes amb assiduïtat, incorporar la doble autenticació als mòbils, revisar la informació personal exposada a Internet, navegar en mode incògnit, mantenir els dispositius actualitzats i no exposar-se innessàriament a les xarxes van ser algunes de les recomanacions traslladades a l’audiència. “Hi ha gent que em diu que no pren precaucions perquè no té res valuós a preservar i jo sempre responc que hi ha una cosa que sí té molt de valor i és la reputació personal; si no et protegeixes, poden suplantar la teva identitat i perjudicar en el teu nom altres persones del teu entorn”, va afegir Roy.

En cas de ser víctima d’un cibercrim, el director de l’ACC va recomanar denunciar-ho als Mossos un cos que, segons va dir, està ben format en aquest àmbit i sap com tractar els afectats. Roy va cloure la xerrada oferint-se a tornar a Montcada per fer un taller pràctic sobre seguretat i animant els assistents a consultar les recomanacions de l’ACC a través del seu web.

Deixa un comentari