El consistori impregnarà amb un ADN sintètic el mobiliari urbà per evitar robatoris

Reposar el material extret suposa una mitjana de 60.000 euros anuals a les arques municipals

D'esquerra a dreta: Joaquim Sanz, Maria Elena Pérez, Carmen Porro i Antoni Franco
Jesús Abad
La policia local utilitzarà una llanterna de raigs ultraviolats i un microscopi per identificar el material robat

L’Ajuntament començarà en breu una prova pilot per marcar el mobiliari urbà i el cablejat de coure de l’enllumenat públic amb Selecta DNA, un sistema que, a través d’un esprai, impregna els materials d’un ADN sintètic que els identifica. Es pretén evitar així els robatoris d’elements urbans fets amb ferro com baranes, fanals, papereres i tot tipus de cablejat. Segons dades de l’Ajuntament, reposar-hi el material extret suposa una despesa d’uns 60.000 euros cada any. La presentació d’aquest sistema innovador de seguretat s’ha fet aquest migdia, amb la presència de l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez (PSC); la regidora de Serveis Municipals, M. Carmen Porro (PSC) i el cap de la policia Local Antonio Franco.

“Optem per invertir en prevenció, no volem continuar destinant diners a la reposició de materials extrets; en un moment com l’actual, amb els pressupostos tan ajustats que tenim, hem de dedicar els nostres recursos a invertir en millores i no a resoldre accions incíviques”, ha destacat l’alcaldessa. Segons dades de Serveis Municipals i Manteniment, durant el 2011 van tenir lloc un total de 21 incidents, amb una despesa de 61.584 euros, mentre que al 2012 n’hi ha constància d’una desena més, amb un import proper als 57.000 euros. A més de les despeses públiques, cal destacar les molèsties que ocasiona a la ciutadania haver d’estar unes hores o dies sencers sense llum o telèfon mentre no es resolen els desperfectes ocasionats. Hi ha alguns punts del municipi especialment afectats per aquest tipus d’incidents, com són el carrer Reixagó, el parc de la Llacuna, els voltants de l’escola Font Freda i també la zona de  Vallençana.

Joaquin Sanz, responsable de màrqueting de l’empresa Cosmo Seguridad n’ha fet una demostració de com funciona el sistema i ha destacat l’efectivitat d’aquest mètode innovador. Sanz ha explicat que té una durabilitat de 25 anys: “Li estem donant un DNI a cada objecte amb l’objectiu que ningú no compri material robat”. L’ADN sintètic ja es fa servir en altres municipis de l’Estat des de fa dos anys i les estadístiques a d’altres països com Anglaterra indiquen que amb aquest sistema s’ha arribat a reduïr fins un 85 % el nombre de robatoris en alguns municipis.

Porro confia que l’actuació “tingui un efecte dissuasori i  ens permeti reduir aquest tipus de delictes”. Per la seva banda, l’alcaldessa  ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per tal que els veïns alertin la Policia Local tan aviat com tinguin constància d’algun tipus de robatori.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari