El consistori, la patronal Pimec i la UGT destaquen l’estancament de l’atur

Les tres organitzacions han valorat positivament els resultats dels convenis de col·laboració

L’atur s’ha estancat a Montcada i Reixac, amb 2.912 persones en situació de desocupació a desembre del 2010, després de tres anys d’intens increment –al 2007 hi havia un miler de persones aturades– a causa dels efectes de la crisi econòmica, segons l’anàlisi de les dades sobre l’evolució de l’atur que aquest dimecres, 19 de gener, ha presentant el regidor de Promoció Econòmica, Joan Carles Paredes (CiU) en una roda de premsa celebrada a les instal·lacions del departament (Mas Rampinyo), acompanyat pel secretari comarcal de la UGT, Josep Sancristòfol, i el delegat de la patronal Pimec al Vallès Occidental, Miquel Martínez. Els tres organismes creuen que a partir d’ara la tendència serà la mateixa i que no es produirà més augment de l’atur. Les dades a les que fa referència l’edil, de la Generalitat, indiquen que l’increment més gran de l’atur va ser a l’abril del 2010, quan es va superar la barrera psicològica de les 3.000 persones en situació de desocupació. Del total d’aturats, 1.531 són homes i la resta, 1.381, dones. Per sectors, prop del 50% dels aturats són dels sectors de la construcció, motor, serveis, professionals i serveis a edificis i de jardineria. A més, un 70% en rep prestació i la resta no, ja sigui perquè se’ls ha esgotat o bé perquè no en tenen dret.

Els programes d’inserció i formació que fem en col·laboració amb l’empresariat i els sindicats ens han permès contribuir a estabilitzar l’atur”, ha manifestat Paredes, qui ha apuntat que la taxa del 16% de desocupació sobre la població activa situa Montcada i Reixac dins la mitjana comarcal. L’edil ha indicat que durant l’any passat 1.350 persones van utilitzar els serveis de Promoció Econòmica, de les quals un centenar ha trobat feina, tot i que “no tothom que passa per aquí vol treball en primera instancia, hi ha qui primer es vol reciclar”, ha destacat. En aquest sentit, el darrer any, el departament municipal ha fet 12 cursos de formació, pels quals han passat prop de 200 persones. En la línia de fomentar l’ocupació, el regidor ha avançat que pròximament es posarà en marxa la segona edició dels plans d’ocupació, que beneficiaran una cinquantena de persones –han d’estar en marxa abans del 30 de juny– i un projecte anomenat ‘Suma’t’, que pretén afavorir la formació i ocupació de joves entre 18 i 25 anys que no han superat l’ESO, del qual es beneficiarà una seixantena de persones. En ambdós casos, les persones que hi participen les derivarà el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Sancristòfol ha destacat la bona entesa entre l’Ajuntament i el sindicat que representa, especialment perquè “hem aconseguit bons resultats en un municipi que podria estar més colpejat encara perquè hi ha molta indústria, el sector més perjudicat per la crisi”. Aprofitant la roda de premsa, el responsable de la UGT ha valorat positivament el fet que Nissan hagi decidit fabricar la nova furgoneta a les plantes de Montcada i Reixac i de Barcelona. “El nostre sindicat va votar a favor del pla d’ajust per optar-ne a la fabricació i, de la mateixa manera que li hem donat suport vetllarem perquè es compleixi”, ha manifestat Sancristòfol qui, d’altra banda, considera que els reajustaments laborals i salarials fets a Nissan “són una excepció, no un sistema que ara s’hagi d’extrapolar”.

El representant de Pimec va apuntar que és important dur a terme accions de suport a les empreses per fomentar l’ocupació i va afegir que “les petites empreses tenen molts problemes per contractar gent perquè no els arriba finançament”. Martínez ha subratllat els programes de suport empresarial, als autònoms i el teixit comercial que la PImec duu a terme en col·laboració amb l’Ajuntament i ha avançat que durant el 2011 aquesta cooperació continuarà “per fomentar la contractació d’aturats”.

Deixa un comentari