‘El decreixement no el podem evitar, no és una tria que depengui de la nostra voluntat’

El doctor en Física Teòrica Antonio Turiel va fer una xerrada advertint de les conseqüències que poden derivar-se de la crisi energètica

Antonio Turiel durant la xerrada a la sala d'actes de La Salle
Dani Font

Ahir, dilluns 28 de novembre, a la sala d’actes de La Salle Montcada, l’investigador de l’Institut de les Ciències del Mar del CSIC de Barcelona Antonio Turiel va oferir una xerrada titulada ‘Sense energia: com hem arribat fins aquí’. Turiel és autor de diversos llibres advertint que la demanda de petroli i d’altres recursos energètics “és molt més elevada que la que s’està produint i això, tard o d’hora ha de conduir a una crisi energètica”. L’investigador considera que “els primers senyals d’aquesta crisi les podem començar a sentir aquest hivern amb pics de preus” i va recordar les recents declaracions del director de l’Agència Internacional de l’Energia, Faith Birol, segons el qual, la lluita per garantir la seguretat energètica pot arribar a trencar la unitat d’Europa i provocar disturbis socials perquè la incertesa de com es cobrirà la demanda afecta moltes indústries.

Turiel va explicar diferents dades que reforcen la seva teoria com el fet que les principals companyies petrolieres del món estan reduint les seves inversions en nous jaciments, no per raons mediambientals sinó perquè el petroli que queda al planeta ja no resulta rendible. Turiel, que és doctor en Física Teòrica, tampoc creu que amb el consum d’energia actual les energies renovables siguin una alternativa perquè estan molt enfocades a la producció de l’electricitat, que representa només el 20% de la demanda energètica mundial. A més, les renovables depenen de materials escassos com la plata, el liti, el cobalt, el tel·luri o el coure. Altres recursos com l’urani, necessari per a les centrals nuclears, el carbó o el gas, també està arribant als seus límits de producció. «Cada cop les fonts d’energia disponibles són menors i la demanda continua creixent», afirma Turiel qui considera que “estem davant d’un problema global d’exhauriment geològic. Amb aquesta situació el decreixement no el podem evitar, no és una tria que depengui de la nostra voluntat”.

Alternatives

En el futur que pronostica Turiel hi ha d’haver canvis profunds en el consum. Un d’ells seria l’automòbil que ha d’avançar cap a un model de cotxe compartit o incrementar l’ús del tren. “Els cotxes elèctrics tampoc són la solució perquè depenen de materials escassos com el liti i el cobalt”, afirma Turiel. “Cal avançar cap a un model de transició no només basats en energies verdes sinó que passi tant si com no per un decreixement en la demanda d’energia, perquè en totes les fases del cicle de la producció de renovables intervenen els combustibles fòssils”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari