El doctor Josep Martí recomana demanar a la Generalitat un estudi de salut al municipi

El metge presenta al Kursaal un treball de la Universitat Carlos III sobre la relació entre la crema de residus i les malalties greus

El doctor Josep Martí (esquerra) amb el portaveu de la Plataforma Antiincineració, José Luis Conejero
Sílvia Alquézar

El doctor Josep Martí, del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris, va presentar ahir al Kursaal un estudi de la Universitat Carlos III que afirma que la població que viu a un radi de 4 quilòmetres a prop d’una cimentera pateix més malalties greus, una problemàtica que s’ha incrementat arran la crema de residus en aquest tipus d’instal·lacions. El facultatiu va parlar de la relació que existeix entre la incineració i l’augment de casos de càncer i va lamentar que les administracions “no actuïn per prevenció, sinó una vegada que s’han demostrat els danys dels efectes de la contaminació sobre la salut de les persones”, va indicar Martí.

 

Controls. El ponent va posar com a exemple que cada any augmenta a Catalunya en un 2% els casos de càncer de mama a causa de la pol·lució ambiental. “Es gasten molts diners en el programa de detecció precoç, però no hi ha cap inversió per eradicar la causa de la malaltia”, va criticar el metge, qui va recomanar al centenar d’assistents a la conferència  –convocada per la Plataforma Antiincineració de Montcada– que es demani a la Conselleria de Salut de la Generalitat que faci un seguiment entre la població montcadenca per saber el grau de malalties que pateix “com es fa a Mataró i Flix on hi ha plantes contaminants”, va dir el doctor. Durant la presentació, el facultatiu també va remarcar que es poden disminuir els riscos per a la salut augmentant la distància de les cimenteres respecte les àrees urbanes.

 

Accions judicials

L’acte també va incloure una primera part en què l’advocat de la Plataforma Antiincineració, Albert Calduch, va exposar les accions a nivell jurídic que ha iniciat l’entitat en els darrers cinc anys contra la cimentera i l’Ajuntament relacionades amb la contaminació atmosfèrica i sonora. “Confiem que les nostres actuacions fructifiquin”, va dir el lletrat, qui va anunciar que el col·lectiu està treballant per iniciar nous processos contra l’administració local i la multinacional ubicada al Turó. “No descartem denunciar el cas a Europa, si aquí no s’escolten les reivindicacions del veïnat”, va apuntar Calduch, qui també va criticar la Generalitat. “Ens deixa veure els informes de control que fa l’empresa Lafarge, però no ens deixa opinar al respecte”, va lamentar.

 

Polèmica pel logo

 

El portaveu de la Plataforma Antiincineració, José Luis Conejero, va iniciar l’acte al Kursaal llegint el burofax que l’empresa Lafarge ha enviat a l’entitat en relació a l’ús del logo de la cimentera en el cartell promocional de la xerrada. En el document, la multinacional demana que no s’utilitzin els seus símbols i que, en cas contrari, portarà els organitzadors als tribunals. “Ens diuen que hem vulnerat el dret a l’honor de la companyia, i ells què estan vulnerant quan ens estan matant cada dia una mica?”, va lamentar Conejero, qui va assegurar que el col·lectiu ja ha retirat de la seva pàgina web i dels cartells la imatge que ha motivat la polèmica. “El que ja no podem és controlar-ne la seva difusió a les xarxes socials”, va assenyalar el portaveu veïnal.

 

Deixa un comentari