‘El futur govern es trobarà lligat de mans per fer qualsevol inversió al municipi’

La portaveu del grup republicà, molt crítica amb la gestió econòmica dels succesius governs pactats entre PSC i CiU

Marta Aguilar va entrar a formar part del Ple com a regidora d'ERC l'any 2000
laveu.cat

Marta Aguilar és l’única regidora d’ERC en aquest mandat i la portaveu del grup des del 2000.  L’edil s’acomiadarà al juny del Ple per deixar pas a altres companys de partit i retirar-se a un segon pla de la política. Amb ella analitzem tot seguit com ha estat el mandat que ha entrat en la recta final.

-Està satisfeta de la feina feta des de l’oposició?
Personalment ha estat molt fructífera. Crec haver estat fidel a la filosofia d’ERC i espero no haver defraudat les expectatives dels votants.
-Com a portaveu ha estat i és una dura rival dialèctica.
Reconec que tinc un carácter ferm i defenso amb convicció les meves idees; davant d’això, no hi ha qui em freni. Però el debat en el Ple és estrictament polític no pas personal.
-Analitzem què ha donat de sí el mandat. Va començar amb mobilitzacions, però Montcada continua sense tenir garantit el soterrament de l’R2.
Aquest projecte és importantíssim perquè donaria un tomb autèntic a Montcada, tant per la cohesió entre barris com per a l’activitat econòmica. Però no hi ha voluntat política de fer-lo. Quan estava el PSOE al govern central, el PP deia que el faria i ara que hi és, tampoc no el fa.
-No comparteix l’argument econòmic?
De cap manera; si el govern central n’estigués convençut de la necessitat del projecte, el realitzaria.
-Un altre dels fets destacats del mandat ha estat el tancament de les urgències nocturnes. Al Parlament, ERC no va votar a favor de reobrir el servei. Per què?
Primer cal deixar clar que el tancament del servei ve influït per les retallades imposades des de Madrid. ERC no vol un canvi de model sanitari perquè el de Catalunya és un dels millors d’Europa; per tant, si s’ha de retallar, que es faci amb coherència.
-I anar al CUAP de Ripollet és, per tant, un mal menor?
Ens afecta de forma relativa. Tota la gent que no viu al centre igualment s’hi ha de desplaçar en cotxe i anar a Ripollet no és tant problemàtic. Això no vol dir que estiguem d’acord amb el tancament de les urgències nocturnes. Volem reobrir el servei, però entenem que les necessitats sanitàries s’han d’estudiar globalment.
-Aquest és el mandat de les retallades i també de les emergències. Fins i tot ha calgut obrir menjadors socials.
No crec que hagi estat una mesura idònia, penso que més aviat estigmatiza els ususaris. Crec que l’Ajuntament hauría d’haver promogut altres accions com garantir beques per a tots els nens que ho necesiten o subvencionar àpats als menjadors dels Casals per a la gent gran, per exemple.
-I en matèria de desnonaments, què pensa de les accions dutes a terme a l’àmbit municipal?
Són molt minses. El Ple ha aprovat un recull de bones intencions que passen per instar a actuar a altres administracions, però de mesures directes n’hi ha hagut ben poques.
-La majoria, promogudes per la PAH.
És trist que hagin de sortir plataformes ciutadanes perquè els governants facin la seva feina. Jo no em considero política com a tal, però als que ens movent en aquest àmbit, ens hauria de caure la cara de vergonya.
-El mandat també ha estat marcat per l’enjudiciament de l’alcaldessa per una presumpta contractació a dit.
Des d’un inici, ERC va defensar la presumpció d’innocència de l’alcaldessa. A més, teníem bones referències sobre l’exdirectora de l’Àrea Territorial, Carmina Llumà, arran la seva trajectòria professional a la Generalitat. Quan s’ha passat de la imputació a l’acusació és quan hem demanat la dimissió de l’alcaldessa perquè creiem que no pot anar a judici com a representant del municipi, ho ha de fer a títol personal. Tot i que encara no s’ha dictat sentència, hi ha prou indicis que es tracta d’un cas de prevaricació i que la treballadora es va contractar a dit després d’haver fet un concurs de mèrits obert en què no havia estat considerada apta.
-I què n’opina ERC sobre la creació de la comissió de treball referida a Lafarge?
Des de fa molts anys estem pel trasllat de l’empresa perquè considerem que és un dels principals focus de contaminació de la ciutat. I, tot i que per motius personals no vaig poder assistir a la primera reunió de la comissió, considero que hi hem de participar per expressar aquesta demanda.
-Com a portaveu d’ERC vostè sempre ha estat molt crítica amb la gestió econòmica del govern i l’acusa d’haver hipotecat el futur de la ciutat.
Així és, però no només aquest govern, sinó tots els que hi ha hagut pactats entre el PSC i CiU. Malgrat els números tan macos que ens presenten a cada exercici, hi ha un deute acumulat de 30 milions d’euros  que pagaran els futurs governs. En refereixo a les expropiacions que hi ha en curs i al crèdit demanat a l’AMB per fer-hi front, al conveni pendent de pagament signat amb Amador Vinyals, al projecte del Pla de barris de la muntanyeta de Can Sant Joan, o al pagament d’infraestructures que no figuren com endeutament però que eixugarem durant anys, com l’edifici de la brigada. El futur govern es trobarà lligat de mans per fer qualsevol inversió al municipi.

Entrevista íntegra emesa a Montcada Ràdio:

http://www.ivoox.com/2015-01-16-l-entrevista-marta-aguilar-audios-mp3_rf_3959417_1.html

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari