El govern diu que no pot complir la llei de morositat i seguir prestant els mateixos serveis

L’informe del primer trimestre indica que els terminis de pagaments dels proveïdors se superen amb escreix

Un dels moments del ple municipal de maig fet ahir la tarda
Laura Grau

El govern municipal, format pel PSC i CiU, va donar compte ahir al Ple de l’informe de morositat de la Corporació del primer trimestre de l’any. El regidor d’Hisenda, el convergent Joan Maresma, va reconèixer que “tot i estar treballant per pagar els proveïdors el més aviat possible, hi ha un seguit de condicionants negatius que ens impedeixen complir la llei de morositat”. En aquest sentit va fer referència als deutes que altres administracions com la Generalitat i l’Estat tenen amb el consistori. El govern autònomic té pendent de pagar a l’Ajuntament 3.690.000 milions d’euros, dels quals només han arribat 830.000 –via Diputació de Barcelona. “Aquests retards ens obliga a fer mans i mànigues per mantenir els serveis que en depenen com les escoles bressol, la llei de dependència o els plans d’ocupació”, va dir. L’Estat també té pendent liquidar la participació dels municipis en els seus ingressos tributaris de 2010 que, en el cas de Montcada, puja a 769.000 euros, el 50% dels quals –que ja està a punt de rebre– es destinarà a pagar les factures de proveïdors de 2012. “Aquest ingrès ens permetrà apropar-nos més al que marca la llei de morositat”, va afegir. De la relació de factures pendents de 2011, que pujaven a 4.257.000 euros, la major part l’ha pagat l’Ajuntament entre els mesos de gener i maig d’aquest any –un total de 3.547.000 euros–, mentre que la resta –810.000 euros– l’ha sufragat directament l’Estat, “uns diners que més endavant ens descomptarà”, va explicar Maresma.

L’edil va assenyalar la dificultat de pagar els proveïdors en els terminis que marca la llei i alhora continuar prestant determinats serveis a la ciutadania. “Hem de fer equilibris per garantir la sostenibilitat dels programes socials, no aplicar la reforma laboral a la plantilla municipal i pagar els proveïdors en un termini raonable”, va afegir el responsable de les finances municipals. En aquest sentit va assegurar que el seu Departament està en contacte permanent amb els proveïdors, que s’han agrupat en dos grups, “les petites i mitjanes empreses que requereixen una liquidesa més ràpida, i les grans, que tenen més muscle financer per afrontar terminis més llargs”.

El portaveu d’ICV-EUiA, Josep M. González, va assenyalar que el nivell de morositat continua sent “preocupant” i va criticar que “el govern local traspassi als proveïdors part del seu endeutament”. La portaveu del grup del PP, Eva García, va celebrar que el govern espanyol comenci a pagar als ajuntaments a partir de l’1 de juny, però va manifestar la seva preocupació “perquè el consistori montcadenc liquidi el 92% de les factures en un termini de 106 dies, en lloc dels 60 que marca la llei”. La portaveu de Ciutadans, Carmen Romero, va mostrar la seva desconfiança cap als números que dóna el govern perquè “no tenim garantia que apareguin noves factures pendents oblidades en un calaix i la xifra d’impagats s’incrementi”. La portaveu d’ERC, Marta Aguilar, va donar un vot de confiança al govern “perquè entenem que hi ha voluntat de posar-se al dia, però reiterem la necessitat que s’estableixin dinàmiques de pagament puntual als proveïdors que garanteixin la creació de llocs de treball”.

En l’Àrea Econòmica, el Ple també va aprovar una operació de crèdit amb Bankia per un valor de 450.000 euros, a un interès del 5,4%. El regidor d’Hisenda, Joan Maresma (CiU), va explicar que l’operació és necessària “per poder completar el programa d’inversions previst per a aquest any, que puja a 2.000.000 euros”. ICV-EUiA i PP es van abstenir, mentre que Esquerra Republicana i Ciutadans hi van votar en contra. En el ple anterior ja es va demanar un crèdit amb Catalunya Caixa d’1.373.000 euros per a la mateixa finalitat. També està pendent la confirmació de la sol·licitud d’un prèstec per valor de 175.000 euros per part de la Diputació de Barcelona a un interès 0.  

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari