El govern local aprova les ordenances per al 2012 amb els vots en contra de l’oposició

La pujada mitjana de les taxes és del 3% i es manté la política de bonificacions i exempcions fiscals, amb l’excepció de l’IBI que s’adequarà a la revisió cadastral del 2006 i augmentarà per a la majoria de les famílies

Un dels moments del ple ordinari d'octubre que va durar més de 5 hores
Laura Grau

Els impostos, les taxes i els preus dels serveis públics que presta l’Ajuntament pujaran l’any vinent una mitjana del 3%, per sota de l’IPC previst, que és del 3,2%. Mentre alguns impostos com ara el de vehicles o el d’activitats econòmiques (IAE) es congelen, l’Impost de Béns Immobles (Ibi) és el que variarà més respecte l’actual exercici ja que la llei obliga a actualitzar-lo segons la revisió cadastral del 2006. En la pràctica això suposarà que el seu import augmentarà per a algunes famílies mentre que per a d’altres baixarà. La proposta d’ordenances fiscals per al 2012, elaborada pel govern de PSC i CiU, va ser aprovada al ple ordinari del 27 d’octubre amb els vots en contra de tots els grups a l’oposició (ICV-EUiA, PPC, Ciutadans i Esquerra).

El president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), va explicar les principals novetats de les ordenances que, segons l’edil, “aposten per mantenir i potenciar les polítiques de bonificacions i exempcions fiscals”. En el sector d’activitats econòmiques, a més de congelar l’IAE, les empreses que incrementin en més d’un 10% el promig de la seva plantilla amb treballadors del municipi i contracte indefinit, gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota; i aquelles empreses que utilitzin o produeixin energies renovables o sistemes de cogeneració tindran una rebaixa del 20%. En l’àmbit del medi ambient, també gaudiran de descomptes els propietaris de cotxes elèctrics o amb combustibles alternatius i els habitatges que disposin de sistemes d’energia renovable. En el cas de l’IBI, els pisos de protecció oficial obtindran una bonificació del 50% durant un termini de quatre anys, que es reduirà progressivament fins als vuit anys, quan ja s’haurà de pagar la quota íntegra. També es creen dues noves ordenances per regular el preu públic del servei d’atenció domiciliària i del servei de clavegueram. Maresma va cloure la seva exposició recordant que “els valors econòmics que resultin de l’aplicació de les ordenances són els que sustentaran els pressupostos del 2012”.

Crítiques de l’oposició. L’actualització de l’IBI va ser el punt de les ordenances que va motivar més crítiques per part pels grups de l’oposició. Per al grup majoritari, ICV-EUiA, la mesura solventarà alguns greuges comparatius que pateixen els veïns que no tenen bonificacions respecte a la resta, però suposarà un increment considerable del seu cost per a moltes famílies. “No sabem què passarà quan arribi el primer rebut al mes de març i les 12.500 llars afectades vegin els augments que, en alguns casos, arribaran fins al 400%”, va dir el portaveu ecosocialista, Josep M. González. La portaveu del grup del PPC, Eva García, també va ser crítica amb el canvi de l’IBI: “Està clar que fins ara ningú estava pagant el que li tocava, jo em pregunto qui compensarà els ciutadans que han pagat més del que els corresponia”. Per a la portaveu de Ciutadans, Carmen Romero, la polèmica posa en evidència que l’aplicació de l’IBI des del 2006 “es va fer incorrectament i ara els ciutadans en pagaran les conseqüències”. En aquest mateix sentit es va expressar la portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar, segons la qual la política de bonificacions que es van aplicar al 2006 per contenir la pujada de l’IBI “va ser totalment electoralista i populista i va generar unes desigualtats de les quals el govern era perfectament coneixedor i que ara no té més remei que corregir”. Maresma va reconèixer l’existència de certs “desajustaments”, però també va indicar que  “la pujada no serà desproporcionada perquè el tipus impositiu fixat, del 0,43%, és dels més baixos dels municipis de l’entorn”. L’Ajuntament posarà en marxa una campanya de domiciliació bancària amb una rebaixa del 5% per a tots els ciutadans que paguin els tributs a través d’aquesta fórmula.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari