El govern municipal aposta per atendre els més vulnerables i fer una ciutat més sostenible

ICV-EUiA, ERC i Círculo van presentar aquest dimecres el full de la ruta per al mandat actual

D'esquerra a dreta, Óscar Gil, Laura Campos, Jordi Sánchez i Ana Ballesta, durant la presentació del PAM
Sílvia Alquézar

Fer que l’administració sigui més eficaç, atendre l’emergència social que hi ha al municipi, fixar una fiscalitat més justa i promoure un urbanisme cohesionador i sostenible enfront l’especulació són els eixos sobre els quals pivota el Pla d’Actuació Municipal (PAM) presentat avui pel govern local (ICV-EUiA-E, ERC i Círculo) per a l’actual mandat. Al matí el PAM ha estat presentat als portaveus de les forces representades al Ple i als treballadors del consistori. A la tarda, s’ha donat a conèixer en un acte públic fet a l’Auditori i també es publicarà al web montcada.cat. “El PAM és un document viu, obert a les aportacions que pugui fer la ciutadania”, ha assenyalat l’alcaldessa, l’ecosocialista Laura Campos, qui ha animat els montcadencs a llegir-lo i a fer arribar al govern les seves propostes amb l’objectiu d’incorporar tot allò que sigui factible.

La redacció del Pla s’ha fet d’acord amb les Àrees en què està organitzat en consistori. L’alcaldessa, com a rtesponsable de l’Àrea de Presidència ha destacat com a objectius principals millorar els sistemes de gestió interns per, de retruc, els procediments cara a optimitzar la feina dels funcionaris. El govern també vol municipalitzar alguns serveis que es van externalitzar seguint l’exemple d’altres ajuntaments veïns sempre i quan sigui econòmicament viable. Pel que fa a la Policia Local, es pretén anar cap a un model més preventiu que no pas sancionador. “Volem formar els agents en la lluita contra la marginació social i dotar-los dels mitjans necessaris perquè treballin d’una manera més eficaç i segura”, ha dit l’alcaldessa. Atès que el cos es treballadarà durant el primer semestre del 2016 al nou emplaçament de la Ferreria –al costat de la Deixalleria–, la intenció del govern és crear oficines de denúncia perquè els ciutadans no s’hagin de desplaçar fins a les comissaries de la Policia Local o els Mossos en casos de denúncia de delictes menors. Per avançar en la implementació de la Llei de Transparència, Campos ha anunciat la creació d’una comissió que ja hi està treballant.

En l’àmbit de l’Àrea Social, la seva presidenta, Ana Ballesta (Círculo), ha destacat els eixos principals incorporats al PAM. Millorar els serveis d’atenció a les persones i lluitar contra la pobresa a tots els nivells és un dels principals objectius, juntament amb un pla d’inclusió social adreçat als col·lectius més vulnerables. “També volem potenciar la participació ciutadana i apropar l’administració a la ciutadania, per això hem creat la figura del regidor de barri”, ha explicat l’edil. Ballesta també ha destacat com a prioritats del PAM, en materia educativa, la millora de les instal·lacions dels centres públics, la construcció del nou INS Montserrat Miró i el desenvolupament del Pla Local de Joventut. Quant a polítiques d’igualtat, el govern vol avançar en la prevenció, la detecció i l’acompanyament de les víctimes de violencia masclista. A l’apartat de cultura, el PAM aposta per garantir-ne l’accés a tothom i per enfortir les festes i tradicions locals. Pel que fa a esports, es preveu potenciar l’esport escolar no competitiu; desplegar un pla de pràctica esportiva a espais públics, i estudiar la creació d’una zona lúdicoesportiva.

En l’àmbit territorial, Jordi Sánchez (ERC), ha assenyalat que el govern afrontarà durant aquest mandat les diferents problemàtiques urbanístiques que té el municipi, algunes de les quals fa molts anys que estan pendent de resolució, com ara el planejament a Can Pomada, la Zona 21 de Terra Nostra o a la urbanització del Bosc d’en Vilaro. “Precisament l’auditoria que farem ens permetrà aprendre, corregir i proposar-ne vies de solució”, ha explicat l’edil, tot reconeixent que es tracta d’un projecte “ambiciós però que cal afrontar”. El PAM aposta per implicar la ciutadania en matèria urbanística amb processos participatius en la línia de fer projectes cohesionadors. També estableix la necessitat de fer plans de manteniment de voreres, asfaltat i neteja, acompanyats de campanyes de conscienciació i de desenvolupar el pla de mobilitat per millorar la connexió entre barris. Pel que fa al medi ambient, el PAM es fixa com a objectiu anar cap al model de Residu 0 avançant en la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus.

En l’apartat econòmic, Óscar Gil (ICV-EUiA-E) ha assenyalat que a partir de l’any vinent els pressupostos seran participatius i que els del 2016 ja es publicaran al web en un format que es pugui treballar tant per part de l’oposició com de la ciutadania. “També volem fer-los en base 0, és a dir, que estiguin ajustats a la realitat i a programes concrets”, ha explicat Gil. El PAM també recull la introducció progressiva de la tarifació social perquè els serveis que presta l’Ajuntament es paguen en funció de la renda, i la correcció de les taxes que es considerin desproporcionades. Fer que els locals comercials que estan tancats puguin tenir activitat econòmica, organitzar una consulta sobre l’obertura o no del carrer Major al trànsit; impulsar turísticament la ruta modernista del municipi, potenciar els polígons incidint perquè les empreses que ho vulguin puguin tenir accés a la fibra òptica i crear un espai coworking perquè els emprenedors puguin compartir espais i serveis són altres de les propostes recollides al PAM.

Seccions:

Deixa un comentari